Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Kryme už poznajú zloženie novej vlády premiéra S. Aksionova

Miestna vládna budova v krymskom Simferopoli. FOTO TASR/AP

Vývoj na Kryme je v súčasnosti ostro sledovaný nielen na samotnej Ukrajine.

Simferopol 28. februára (TASR) - Takmer jednohlasne schválili dnes poslanci parlamentu Krymskej autonómnej republiky v Simferopole zloženie novej regionálnej vlády proruského polostrova Krym.

Parlament v Simferopole odvolal vo štvrtok kabinet pod vedením premiéra Anatolija Mogileva a za nového predsedu regionálnej vlády zvolil doterajšieho šéfa frakcie strany Ruská jednota Sergeja Aksionova.

Dnes poslanci určili aj mená jeho piatich podpredsedov. Prvým vicepremiérom sa stal Rustam Temigraliev, ďalšími potom Nikolaj Janaki, Sergej Donič, Oľga Kovitidiová a Larisa Opanasiuková, ktorá povedie aparát kabinetu.

Informuje o tom internetový server segodnya.ua, podľa ktorého má nová vláda ešte ďalších šiestich členov-ministrov.

Vývoj na Kryme, kde sú stále zrejmé separatistické tendencie i pohyb ruských ozbrojených síl, je v súčasnosti ostro sledovaný nielen na samotnej Ukrajine.

Už 25. mája by sa v zmysle štvrtkového rozhodnutia zákonodarcov v Simferopole malo na polostrove uskutočniť referendum o budúcnosti autonómie s otázkou: Podporujete štátnu nezávislosť Krymu v rámci Ukrajiny na báze medzinárodného práva?

Náčelníkom generálneho štábu sa stal Mychajlo Kucyn
Mychajla Kucyna vymenoval dnes dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov za nového náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl krajiny. Päťdesiatšesťročný generál sa tak stal nástupcom admirála Jurija Iljina, ktorého Turčynov o niekoľko hodín skôr odvolal z funkcie.

Iljina do funkcie vymenoval ešte zosadený prezident Viktor Janukovyč počas eskalácie protivládnych protestov v Kyjeve. V správe o jeho odvolaní sa žiadne zdôvodnenie neobjavilo.

Nový náčelník generálneho štábu je rodákom z obce Svoboda v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny. V rokoch 2004-2010 pôsobil ako veliteľ pozemných síl západoukrajinského vojenského okruhu, od roku 2010 bol námestníkom ministra obrany v kabinete premiéra Mykolu Azarova.