Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Proruská krymská vláda znárodní ukrajinskú flotilu a asi aj elektrárne

Ruskí vojaci strážia mólo, kde kotvia dve ukrajinské lode v ukrajinskom Sevastopole 5. marca 2014. Foto: TASR/AP

Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes vyhlásil, že Krym čoskoro prevezme vlastníctvo ukrajinských štátnych podnikov na svojom území.

Kyjev/Simferopol 12. marca (TASR) - Proruský krymský premiér Sergej Aksionov dnes vyhlásil, že jeho vláda má v úmysle "znárodniť" lode ukrajinskej flotily, ktoré ruské plavidlá už niekoľko dní blokujú v čiernomorskom prístave Sevastopol.

Aksionov dodal, že proruské úrady neblokujú len vojenské plavidlá, ale aj flotilu spoločnosti Čornomorneftehaz. Uviedol, že vláda má v úmysle znárodniť "aj niečo ďalšie". Zdôraznil však, že nepôjde o súkromný majetok, ale o objekty, ktoré využívajú prírodné zdroje. Podľa agentúry Interfax proruská vláda má záujem, aby sa majetkom autonómnej republiky stali solárne elektrárne.

Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že Krym čoskoro prevezme vlastníctvo ukrajinských štátnych podnikov na svojom území.

"V najbližších dňoch pripravíme prevod... celého radu aktív, ktoré patria ukrajinskému štátu" a nachádzajú sa na Kryme. Uviedol, že pôjde o spoločnosť Čornomorneftehaz a železničnú spoločnosť.

Minulý týždeň Temirgalijev uviedol, že Krym je v rámci plánov na svoje pripojenie k Ruskej federácii pripravený prijať ruský rubeľ za svoju menu a "znárodniť" štátny majetok. "Všetky ukrajinské štátne podniky budú znárodnené a stanú sa majetkom krymskej samosprávy," spresnil.

Tieto plány súvisia s rozhodnutím poslancov krymského parlamentu, ktorí sa minulý štvrtok "principiálne" vyslovili za pripojenie Krymu do zväzku Ruskej federácie. Ich rozhodnutie musí ešte potvrdiť referendum, ktorého dátum stanovili na 16. marca.

Predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov dnes pre agentúru Interfax uviedol, že podľa posledných prieskumov verejnej mienky je za pripojenie Krymu k subjektom Ruskej federácie už 80 percent opýtaných obyvateľov polostrova. Vyslovil tiež predpoklad, že ich počet stúpne najmenej na 85 percent. Dodal, že úrady "s nerozhodnými voličmi aktívne pracujú".

Vláda v Kyjeve i jej západní spojenci označili referendum o pripojení Krymu k Rusku za nelegitímne a protiústavné a avizovali, že jeho výsledky neuznajú. Plebiscit má však plnú podporu Ruska, ktoré ho považuje za slobodné vyjadrenie vôle občanov, a dodáva, že takéto hlasovanie má oporu v medzinárodných dokumentoch. Krymský vicepremiér Temirgalijev dnes uviedol, že medzinárodné právo nezakazuje miestne referendá.