Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko vyslalo na Krym najskúsenejších vojakov, tvrdí ukrajinský expert

Proruskí vojaci strážia základňu pechoty v ukrajinskej obci Perevaľne v utorok 4. marca 2014. Foto: TASR/AP

Ukrajinské médiá informovali, že ruskí ozbrojenci majú strelné zbrane kvalitou porovnateľné s podobným arzenálom NATO.

Kyjev 7. marca (TASR) - Na území Krymu sa nachádzajú príslušníci siedmich najbojaschopnejších formácií ruských ozbrojených síl. Uviedol to dnes na základe analýzy fotografií a videozáznamov ukrajinský zbrojný expert Valeryj Riabych.

Jeho vyhlásenie, ktoré zaznelo v rámci okrúhleho stola o odvetných opatreniach ukrajinskej armády po agresii na Krymskom polostrove, citovalo Rádio Sloboda.

Podľa ukrajinskej informačno-konzultačnej agentúry Defense Express na území Krymu sú momentálne vojaci divízie vzdušných síl z Pskova, Tuly a Ivanova, ako aj príslušníci výsadkárskej divízie z Uľjanovska a Novorossijska, vojenskí prieskumníci z pluku dislokovaného v Kubinke v Moskovskej oblasti, ako aj príslušníci motostreleckej brigády zo Samarskej oblasti.

Riabych zdôraznil, že lídri susedného štátu (Ruska - pozn. TASR) by nemali zavádzať, keď sa zriekajú príslušníkov vlastných ozbrojených síl a označujú ich za neznáme ozbrojené formácie. Upozornil, že títo muži používajú najmodernejšiu vojenskú techniku, ktorú má vo výzbroji najmä ruská armáda, ale aj armády jej spojencov - Kazachstanu a Arménska.

Ukrajinské médiá informovali, že ruskí ozbrojenci majú strelné zbrane kvalitou porovnateľné s podobným arzenálom NATO.

Proruskí vojaci strážia základňu pechoty v ukrajinskej obci Perevaľne v utorok 4. marca 2014.
Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že na Kryme sú "miestne jednotky domobrany". Podľa vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova týmto jednotkám Moskva nemôže nariadiť, aby sa vrátili späť na svoje základne, ako to opakovane žiada Kyjev i jeho západní spojenci.

Medzičasom sa v rôznych médiách objavili správy, fotografie a videozáznamy dokazujúce, že objekty ukrajinských ozbrojených síl blokujú ruskí vojaci bez insígnií. O tom, že sú ruskí, svedčia napríklad ruské evidenčné čísla na autách, ktorými sa po Kryme presúvajú.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu však tieto správy označil za provokácie. Na margo videozáznamov s vojakmi, ktorí sa priznávajú, že sú príslušníkmi ruskej armády vyslanej na Krym, Šojgu podľa agentúry Interfax uviedol: "Totálny nezmysel!" Na otázku novinárov, či sa ruskí vojaci nachádzajú na Kryme, Šojgu odpovedal: "Nie, absolútne!"

Novinári sa zaujímali, či minister vie, odkiaľ majú oddiely proruskej domobrany na Kryme moderné obrnené transportéry typu Tigr a Rys, Šojgu povedal, že "nemá poňatia".

Bývalý riaditeľ oddelenia pre nákup vojenskej techniky na ukrajinskom ministerstve obrany Volodymyr Hrek dnes pre agentúru UNIAN uviedol, že ak sa Putin a Šojgu nepriznávajú k svojim vojakom na Kryme, treba tieto jednotky označiť za ozbrojené zločinecké organizácie, nariadiť im odchod z územia Krymu a zloženie zbraní a jednoznačne deklarovať, že sú mimo zákona.