Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Exprokurátorka Krymu Poklonská bude veľvyslankyňou Ruska na Kapverdoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Počas svojho pôsobenia vo funkcii krymskej prokurátorky sa Poklonská vo veku 35 rokov stala najmladšou ruskou generálkou. Vynikala pôvabom a jemným hlasom v kombinácii s nekompromisným jazykom.

Moskva 13. októbra (TASR) - Bývalú prokurátorku Krymskej republiky Nataľju Poklonskú vymenovali v stredu za novú ruskú veľvyslankyňu na Kapverdoch. Tento krok podľa pozorovateľov odzrkadľuje skutočnosť, že politička prišla o priazeň Kremľa, informovala tlačová agentúra AFP.

Poklonská, ktorá pochádza z východnej časti Ukrajiny, sa stala vrchnou štátnou zástupkyňou pre Krym po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo tento ukrajinský čiernomorský polostrov a ona sa pracovne rozišla s úradmi v Kyjeve.

Napriek tomu, že Poklonská bola od roku 2016 poslankyňou Štátnej dumy (dolnej komory ruského parlamentu) za vládnucu stranu Jednotné Rusko, podľa ruských médií si Kremeľ neprial, aby sa uchádzala o ďalšie funkčné obdobie - dôvodom boli jej hlasovania a "extravagantné" vyjadrenia.

Poklonská sa ako jediná zákonodarkyňa za Jednotné Rusko v roku 2018 postavila proti značne nepopulárnemu legislatívnemu návrhu na zvýšenie dôchodkového veku obyvateľstva.

Na základe dekrétu, ktorý vydal ruský prezident Vladimir Putin, sa 41-ročná Poklonská stane šéfkou ruskej ambasády na Kapverdoch, portugalsky hovoriacom súostroví pri západnom brehu Afriky s približne polmiliónovou populáciou.

Poklonská na Instagrame uviedla, že vymenovanie za veľvyslankyňu je pre ňu "veľkou cťou a zodpovednosťou".

Počas svojho pôsobenia vo funkcii krymskej prokurátorky sa Nataľja Poklonská vo veku 35 rokov stala najmladšou ruskou generálkou, pričom vynikala pôvabom a jemným hlasom v kombinácii s niekedy nekompromisným jazykom, hodnotí AFP.

Vzťahujú sa na ňu sankcie, ktoré na ňu uvalili Európska únia a Spojené štáty za účasť na udalostiach na Kryme a zásahy proti krymským Tatárom - prevažne moslimskej etnickej menšine, ktorá v prevažnej miere bola proti ruskej anexii.