Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Krymskí Tatári kritizujú Kyjev, organizujú vlastné referendum

Demonštrácia krymských Tatárov s transparentom Krym je ukrajinský. Foto: TASR/AP

Pripomenul, že 29. marca sa v Simferopole uskutoční veľké zhromaždenie Tatárov, kde bude jedným z hlavných bodov diskusie sebaurčenie tohto národa.

Kyjev 24. marca (TASR) - Krymskí Tatári chcú usporiadať vlastné referendum o svojom ďalšom postupe na Kryme. V Kyjeve to dnes pre agentúru UNIAN uviedol jeden z ich lídrov Mustafa Džemilev.

Pripomenul, že 29. marca sa v Simferopole uskutoční veľké zhromaždenie Tatárov, kde bude jedným z hlavných bodov diskusie sebaurčenie tohto národa.

Džemilev dodal, že otázka predložená na neoficiálny plebiscit, ktorý sa uskutoční v rámci zhromaždenia, nebude nijako protirečiť ukrajinským zákonom, pretože nebude reč o územnej príslušnosti Krymu - len o "forme koexistencie". Spresnil, že ďalšie kroky krymských Tatárov budú závisieť od výsledku "referenda".

Džemilev uviedol, že na nedávnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom povedal, že Tatári nebudú s Ruskom bojovať, ale budú koordinovať svoj postup s ukrajinským vedením. "Ak nás opustí, budeme sa rozhodovať, čo ďalej," dodal.

Krymských Tatárov teraz podľa Džemileva najviac zaujíma to, ako dlho potrvá ruská okupácia Krymského polostrova, ako aj to, čo urobí ukrajinské vedenie pre jeho oslobodenie.

Džemilev kritizoval, že doteraz bol "najvyšším prejavom vlastenectva spev ukrajinskej hymny a odchod vojakov z územia Krymu s hrdo zdvihnutou hlavou", pričom tam ale zostali miestni obyvatelia "jeden na jedného s okupantmi". Konkrétne kroky ukrajinského vedenia v tejto situácii krymskí Tatári zatiaľ nevidia, dodal Džemilev.

Upozornil aj na problém, ktorému čelia niektorí zamestnanci štátnych úradov: ako Ukrajincov ich prepustili z práce, ale keď požiadajú o ruský pas, môžu sa na svoje miesto vrátiť. Súčasne sa ale ukrajinský parlament chystá prijať zákon o okupovaných územiach, na základe ktorého v tomto prípade ide o spoluprácu s okupantmi a tá bude trestaná.

Napriek všetkému je Džemilev presvedčený, že Krym bude "skôr či neskôr" oslobodený. Očakáva potom prílev krymských utečencov do Ruska - "najmä kolaborantov, ktorí zradili svoju vlasť".