Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Krymskí Tatári odsúdili pripojenie Krymu k Rusku, žiadajú autonómiu

Demonštrácia krymských Tatárov s transparentom Krym je ukrajinský počas demonštrácie v Simferopole v pondelok 10. marca 2014. Foto: TASR/AP

Zhromaždenie približne 250 delegátov zdôraznilo, že Rusko bude čeliť problémom pri začlenení tatárskej komunity.



Bachčisaraj 29. marca (TASR) - Lídri tatárskej menšiny na Kryme dnes na veľkom zhromaždení odsúdili pripojenie polostrova k Rusku a vyzvali medzinárodné orgány, aby uznali Tatárov ako autonómnu skupinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Tatári, turkický národ prevažne vyznávajúci islam, zažil krutú masovú deportáciu zo svojho rodného Krymu v roku 1944 za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Dnes sa Tatári zhromaždili, aby ukázali svoju kolektívnu reakciu na to, že Rusko obsadilo ich domovinu. Rozhodnutia, či prijať ruské občianstvo a prípadnú účasť vo vláde lojálnej voči Moskve, odložili, pretože zatiaľ zvažujú svoje možnosti.

Zhromaždenie približne 250 delegátov však zdôraznilo, že Rusko bude čeliť problémom pri začlenení ich komunity - Tatári sa totiž vzopreli anexii Krymu a do veľkej miery ignorovali aj referendum zo 16. marca o pripojení k Rusku.

Tatári tvoria približne 12 percent obyvateľstva Krymu, žije ich tam 245.000, ako ukázalo posledné sčítanie ľudu na Ukrajine z roku 2001. Neoficiálne údaje o vyššej pôrodnosti a neustále sa vracajúci Tatári z exilu v strednej Ázii naznačujú, že tento počet možno odvtedy výrazne narástol.