Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Krym podal žiadosť o prijatie medzi subjekty Ruskej federácie

Oslavy prívržencov za pripojenie Krymu k Rusku. Foto: TASR/AP

Krymský parlament Ruskej federácii navrhol, aby prijala Krymskú republiku ako nový subjekt (federácie) so štatútom republiky.

Simferopol 17. marca (TASR) - Krymský parlament dnes oficiálne podal žiadosť o prijatie do zväzku Ruskej federácie. Stalo sa tak deň po referende, v ktorom drvivá väčšina voličov odobrila návrh na pripojenie polostrova k Ruskej federácii.

Krymský parlament Ruskej federácii navrhol, aby "prijala Krymskú republiku ako nový subjekt (federácie) so štatútom republiky".

Krymská delegácia, v ktorej sú zástupcovia vlády a parlamentu, dnes popoludní pricestuje do Moskvy, kde bude na pôde Federálneho zhromaždenia rokovať o sérii normatívnych aktov nutných na začatie záverečnej fázy procesu vstupu Krymu do zväzku Ruskej federácie.

Ruské tlačové agentúry špekulujú, že krymského proruského premiéra Sergeja Aksionova by dnes mohol prijať aj prezident Vladimir Putin. Ten v utorok podľa tlačovej správy Kremľa prednesie posolstvo k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia, ktorého hlavnou témou bude situácia na Krymskom polostrove.

Kyjevská vláda, ako aj západné štáty krymské referendum považujú za nelegitímne a jeho výsledky neuznajú. Rusko, naopak, avizuje, že proces pripojenia Krymu k Ruskej federácii rýchly a oznámilo už aj viacero opatrení, vrátane ekonomických výhod, ktoré Moskva Krymu navrhne. Medzi nimi je najnovšie osobitný daňový režim, prechod do rubľovej zóny, štátne vojenské objednávky pre krymský priemysel, či investície do turistickej infraštruktúry.

Krym od 30. marca prechádza na moskovský čas

Krym prechádza od 30. marca na moskovský čas. Uznesenie o tom dnes schválili poslanci krymského parlamentu, ktorí súčasne rozhodli o zmene jeho oficiálneho názvu z Najvyššej rady Krymu na Štátnu radu Krymu. Informovali o tom agentúry UNIAN a RIA Novosti.

Dnešné kroky krymského parlamentu súvisia s nedeľňajším referendom, v ktorom sa 96,77 percenta zúčastnených voličov vyslovilo za to, aby sa polostrov stal subjektom Ruskej federácie.