Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Krymský parlament zakázal profašistické a neonacistické strany

Policajti hliadkujú na ulici pred miestnou vládnou budovou v krymskom Simferopoli. Foto: TASR/AP

Medzi zakázanými stranami figurujú: Ukrajinské národné zhromaždenie-Ukrajinská národná domobrana, Vlastenci Ukrajiny a Karpatská Seč.

Simferopol 11. marca (TASR) - Krymský parlament zakázal činnosť profašistickým a neonacistickým politickým stranám a organizáciám. Informovalo o tom dnes tlačové oddelenie parlamentu.

Na zozname je aj ultrapravicová polovojenská skupina Pravý sektor. Na jeho lídra Dmytra Jaroša vydalo Rusko medzinárodný zatykač pre podozrenie z podnecovania terorizmu, informovala agentúra ITAR-TASS.

Medzi zakázanými stranami, ktoré podľa parlamentu "predstavujú hrozbu voči bezpečnosti Krymu" sú taktiež Ukrajinské národné zhromaždenie-Ukrajinská národná domobrana, Vlastenci Ukrajiny a Karpatská Seč.

"Krym je šokovaný chaosom, ktorý prevláda v mnohých ukrajinských oblastiach," dodalo tlačové oddelenie.

Rusko vydalo na Jaroša medzinárodný zatykač a žiada o jeho vydanie pre podozrenie z podnecovania terorizmu, ktorého sa údajne dopustil, keď sa internete obrátil s prosbou o pomoc na vodcu čečenských povstalcov Doku Umarova.

Pravý sektor však tvrdí, že Jaroš o pomoc nežiadal. Príslušné oznámenie sa na webovej stránke hnutia objavilo po hackerskom útoku, uviedol hovorca hnutia Arťom Skoropadskyj.

Ukrajina pred niekoľkými dňami oznámila, že Jaroša na vyšetrovanie do Ruska nevydá. Jaroš v sobotu potvrdil, že bude kandidovať v predčasných prezidentských voľbách.