Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Krymský premiér odmieta rokovať s vedením v Kyjeve

Protesty na Kryme Foto: TASR/AP

Podľa Sergeja Aksionova je vedenie Krymu za nelegitímne, preto zatiaľ nebude reagovať na ponuky začať s poslancami ukrajinského parlamentu rokovania.

Kyjev 5. marca (TASR) - Predseda proruskej krymskej vlády Sergej Aksionov dnes vyhlásil, že vedenie Krymu nepovažuje súčasnú vládu v Kyjeve za legitímne, preto zatiaľ nebude reagovať na ponuky začať s poslancami ukrajinského parlamentu rokovania o štatúte polostrova. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Aksionov dodal, že ho dnes kontaktovali dvaja predstavitelia Kyjeva. Zatiaľ sa však na ničom nedohodli.

Poslanec ukrajinského parlamentu Nestor Šufrič v stredu podľa agentúry UNIAN informoval o vzniku medziparlamentnej komisie so zastúpením poslancov krymského i ukrajinského parlamentu, ktorá by mala vypracovať návrhy zmien v ústave Autonómnej republiky Krym a návrhy na rozšírenie jej právomocí.

Podľa Aksionova však je nateraz hlavným problémom to, že Simferopol považuje súčasnú vládu v Kyjeve za nelegitímnu. Pripomenul, že o štatúte Krymu rozhodnú jeho obyvatelia v referende a vláda bude ich želanie rešpektovať.

Aksionov, ktorého krymský parlament zvolil za premiéra 27. februára, sa po nástupe do funkcie obrátil na ruského prezidenta Vladimira Putina s prosbou zabezpečiť pokoj a bezpečnosť na Kryme.

Putin vzápätí požiadal hornú komoru ruského parlamentu - Radu federácie - o súhlas s vyslaním ruských jednotiek na Ukrajinu. Parlament mu minulú sobotu vyhovel, ale Putin zatiaľ neprijal rozhodnutie o invázii.

Po rusky hovoriace skupiny ozbrojených mužov však v uplynulých dňoch zablokovali základne a posádky ukrajinských ozbrojených síl na Kryme a obmedzili plavbu ukrajinských vojnových a hliadkovacích lodí v Čiernom mori. Putin však v utorok na tlačovej konferencii uviedol, že na Kryme sú aktívne "miestne jednotky domobrany", nie príslušníci ruskej armády.

Rusko - podobne ako nové krymské vedenie - spochybňuje legitimitu ukrajinského parlamentu, ktorý zasa neuznáva nové krymské vedenie, a žiada realizovať dohodu o ukončení politickej krízy na Ukrajine, podpísanú 21. februára medzičasom zosadeným prezidentom Viktorom Janukovyčom a lídrami vtedajšej opozície v prítomnosti vysokopostavených diplomatov EÚ.

Oblastný súd v Kyjeve sa v utorok zaoberal sťažnosťou generálnej prokuratúry a potvrdil, že rozhodnutie krymského parlamentu o vyslovení nedôvery predchádzajúcej vláde, vymenovanie Aksionova za premiéra a všetky jeho následné rozpore so zákonom.

Nelegitímnosť novej krymskej vlády, ako aj všetky jej rozhodnutia deklaroval v utorok oblastný súd v Kyjeve.

Špekulácie o tom, že súčasná situácia na Kryme speje k jeho pripojeniu k subjektom Ruskej federácie, Putin v utorok poprel s tým, že Rusko sa touto otázkou nezaoberá. Zdôraznil, že rozhodnutie o tom môžu prijať jedine obyvatelia Krymu.