Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ku kampani Orbánovej vlády sa vyjadril už aj sám George Soros

George Soros, archívne foto. Foto: TASR/AP

Soros reagoval aj prostredníctvom svojho hovorcu, ktorý v utorok povedal, že kampaň pripomína temné obdobie Európy a Sorosov postoj k migrácii si kabinet premiéra Viktora Orbána vykladá mylne.

Budapešť 12. júla (TASR) - Plagátová kampaň maďarskej vlády namierená proti migrantom, ktorá využíva portrét amerického finančníka Georgea Sorosa, posilňuje v krajine antisemitizmus. Podľa spravodajského servera hvg.hu to uviedol Soros vo vyhlásení citovanom britskou spravodajskou stanicou BBC.

Americký finančník v ňom vyjadril vďaku občanom Maďarska, ktorí plagáty s jeho portrétom strhli. "Som znepokojený, že súčasný maďarský režim používa antisemitské asociácie ako súčasť svojej zámerne zavádzajúcej dezinformačnej kampane," konštatoval. Dodal, že ho povzbudzuje skutočnosť, že voči kampani protestovala aj maďarská židovská komunita.

Soros reagoval aj prostredníctvom svojho hovorcu Michaela Vachona, ktorý v utorok povedal, že kampaň pripomína temné obdobie Európy a Sorosov postoj k migrácii si kabinet premiéra Viktora Orbána vykladá mylne. Podľa jeho slov maďarská vláda šíri nenávisť voči cudzincom a démonizuje utečencov. Samotnú kampaň označil Vachon za protieurópsku.

Podľa BBC mnoho maďarských židov sa domnieva, že kampaň, ktorej náklady sa odhadujú na 5,7 miliardy forintov (1,8 milióna eur), je antisemitská. Orbánova vláda to však popiera.

"Nedovoľme, aby sa nakoniec smial Soros!" píše sa na bilbordoch s portrétom finančníka, ktoré boli v minulých dňoch rozmiestnené po celom Maďarsku. Plagáty sú označené ako Národná konzultácia 2017 a je na nich uvedená poznámka, že 99 percent ľudí (Maďarov) odmieta ilegálnu migráciu.