Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jordánsko patrí medzi krajiny použvajúce v boji s pandémiou drony

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

V susednom Izraeli, kde počet chorých a nakazených rastie, sa moderné technológie využívajú na monitorovanie pohybu ľudí cez ich mobily a kreditné karty.

Ammán 5. apríla (TASR) - Jordánsko v nedeľu začalo na boj proti pandémii infekčnej choroby COVID-19 používať aj bezpilotné lietadlá. Pripojilo sa tak k mnohým krajinám Blízkeho východu, ktoré využívajú moderné technológie, aby občanov donútili rešpektovať vládne nariadenia vydané v súvislosti s epidémiou.

Ako uviedla agentúra AFP, Jordánsko zatiaľ eviduje päť úmrtí na chorobu COVID-19 a 323 chorých. V nedeľu informovalo, že v krajine bolo zadržaných už najmenej 1600 ľudí, ktorí porušili vládou vydaný zákaz vychádzania.

Minister informácií Amdžad Adajláh v nedeľu na brífingu v Ammáne vyhlásil, že "ozbrojené sily a bezpečnostné služby zaistia dodržiavanie zákazu vychádzania zákazu pomocou moderných technológií, ako sú bezpilotné lietadlá a sledovacie kamery."

V susednom Izraeli, kde počet chorých a nakazených rastie, sa moderné technológie využívajú na monitorovanie pohybu ľudí cez ich mobily a kreditné karty. Tajná služba Šin Bet takto pomohla identifikovať 500 nových prípadov nakazených.

Okrem monitorovania mobilných dát sa v Izraeli používajú aj bezpilotné lietadlá, a to napr. na hliadkovanie pri plážach a či ako dohľad na rešpektovanie obmedzení pohybu.

Drony v boji proti chorobe COVID-19 využívajú aj ďalšie krajiny blízkovýchodného regiónu, napr. Kuvajt, Omán, Katar, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty, kde drony ľuďom vydávajú pokyny aj v angličtine, urdčine, hindčine či bengálčine.