Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kuba naďalej bojuje s ohňom v skladisku paliva, pátrajú po nezvestných

Dym a plamene stúpajú z palivových zásobníkov, ktoré sa snažia hasiči uhasiť v meste Matanzas na severozápade Kuby 6. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Na mieste požiaru počas pondelka pracovali len tri helikoptéry, ktoré na plamene zhadzovali morskú vodu, dodáva britská stanica.

Matanzas 9. augusta (TASR) - Hasiči z viacerých krajín za pomoci vrtuľníkov sa počas pondelka usilovali dostať pod kontrolu požiar v skladisku paliva v provincii Matanzas na Kube. Oheň zasiahol už tretiu nádrž s ropou a pokračuje pátranie po 16 nezvestných hasičoch. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

Požiar vypukol v najväčšom areáli na skladovanie paliva na Kube ešte v noci na sobotu. Najmenej jedna osoba prišla o život, 125 ďalších utrpelo zranenia a po 16 ľuďoch ešte stále pátrajú, píše BBC. Približne 5000 osôb z okolitých oblastí evakuovali.

Pôvodne sa vznietila jedna z ôsmich nádrží s ropou. Silný vietor však spôsobil, že oheň sa rozšíril aj na ďalšiu nádrž, na ktorej nastal v sobotu ráno výbuch. V nedeľu plamene zasiahli aj tretiu nádrž.

Kuba zažíva hlbokú hospodársku krízu, trpí nedostatkom základných produktov a nemá k dispozícii technológie a zdroje potrebné na uhasenie takýchto požiarov, približuje BBC. Na mieste požiaru počas pondelka pracovali len tri helikoptéry, ktoré na plamene zhadzovali morskú vodu, dodáva britská stanica.

Guvernér provincie Matanzas Mario Sabines dodal, že prácu hasičov sťažuje aj hustý dym a nedostatok kyslíka v oblasti zasiahnutej požiarom. Kubánska vláda ešte počas víkendu požiadala o pomoc Venezuelu a Mexiko.

Obeťou je podľa úradov 62-ročný pracovník úradu ochrany proti požiarom. Nezvestné osoby sú hasiči, ktorí na miesto požiaru prišli ako prví, píše BBC s odvolaním sa na miestnu tlač. Ich rodinní príslušníci sa v nedeľu stretli s kubánskym prezidentom Miguelom Díazom-Canelom a bola im poskytnutá aj psychologická pomoc, dodáva AFP.

Skladisko paliva, ktoré zasiahol požiar, bolo postavené v 80. rokoch minulého storočia a odvtedy bolo viackrát zmodernizované. Palivom zásobuje najväčšiu tepelnú elektráreň na Kube, ktorá sa nachádza v provincii Matanzas.