Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kuba pre koronavírus ruší tradičný prvomájový sprievod

Zdravotný pracovník má na tvári ochranné rúško v kubánskom prístavnom meste Mariel v stredu 18. marca 2020. Kuba zaznamenala v stredu prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu. Obeťou je 61-ročný taliansky turista. Talian vstúpil na Kubu, ktorá na rozdiel od mnohých krajín Latinskej Ameriky nezatvorila svoje hranice, 9. marca a v kritickom stave bol od nedele. Foto: TASR/AP

Kuba od 24. marca uzavrela svoje hranice pre turistov a v utorok oznámila, že už neumožní ani návrat svojich občanov, ktorí by po vstupe na jej územie museli ísť do preventívnej karantény.

Havana 1. apríla (TASR) - Kuba ruší prvomájový sprievod, ktorý je súčasťou politického diania na tomto ostrove od revolúcie v roku 1959. Ide o preventívne opatrenie proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP.

Najväčší pochod za účasti okolo milióna ľudí sa zvykne konať v Havane, kde vrcholí na Námestí revolúcie. Podobné zhromaždenia sa konajú prakticky vo všetkých mestách a obciach. Naposledy bol havanský pochod odvolaný v rokoch 1994 a 1995, keď Kuba po rozpade Sovietskeho zväzu čelila vážnej hospodárskej kríze.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel informoval ministrov svojej vlády, že o zrušení tohtoročného sprievodu rozhodlo politické vedenie krajiny na čele s prvým tajomníkom ústredného výboru Komunistickej strany Kuby Raúlom Castrom.

Díaz-Canel požiadal Centrálu pracujúcich Kuby (CTC), ktorá akciu zvyčajne organizuje, aby ponúkla alternatívy k sprievodu, avšak za predpokladu rešpektovania pravidla o bezpečnom odstupe medzi ľuďmi. Navrhol tiež vyvesiť vlajky na domoch, zorganizovať hromadný potlesk alebo nahradiť obvyklý sprievod virtuálnym.

Kuba od 24. marca uzavrela svoje hranice pre turistov a v utorok oznámila, že už neumožní ani návrat svojich občanov, ktorí by po vstupe na jej územie museli ísť do preventívnej karantény.

"Bolo prijaté rozhodnutie pozastaviť príchod všetkých typov lietadiel, ktoré prepravujú cestujúcich," uviedol premiér Manuel Marrero, ktorý vysvetlil, že toto opatrenie nebude mať vplyv na obchodovanie. Dodal, že príchod cestujúcich je rizikom pre zdravie ľudí.

Na Kube uviazlo okolo 13.000 zahraničných turistov, ktorí sa zdržiavajú v hoteloch a čakajú na svoje spiatočné lety. Kuba oznámila, že im odchod umožní.

Kuba tiež požiadala posádky zahraničných výletných a osobných lodí, aby odplávali z jej teritoriálnych vôd, keďže jej hranice sú uzavreté. Ubezpečila, že v prípade potreby bude pasažierom poskytnutá humanitárna podpora.

Na Kube evidujú 186 prípadov infekčného ochorenia COVID-19 a šesť úmrtí. Ministerstvo zdravotníctva avizovalo dodávku 100.000 rýchlotestov, ktoré urýchlia diagnostiku nakazených novým koronavírusom, uviedol denník El Diario.