Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kuba sa rozhodla nepovoliť manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Parlamentná komisia zodpovedná za vypracovanie ústavy sa tak rozhodla po protestoch zo strany evanjelických cirkví a bežných obyvateľov.

Havana 19. decembra (TASR) - Kubánske Národné zhromaždenie v utorok oznámilo, že z návrhu novej ústavy sa odstráni formulácia otvárajúca cestu k legalizácii manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Informovala o tom agentúra DPA.

Parlamentná komisia zodpovedná za vypracovanie ústavy navrhla vynechať formuláciu definujúcu manželstvo ako zväzok "dvoch ľudí...s úplne rovnakými právami a povinnosťami". Komisia sa tak rozhodla po protestoch zo strany evanjelických cirkví a bežných obyvateľov.

"Komisia navrhuje ustúpiť od tohto konceptu manželstva, teda vynechať to z návrhu ústavy ako spôsob rešpektovania všetkých názorov," uviedlo Národné zhromaždenie na Twitteri.

Stalo sa tak aj napriek prísľubu kubánskeho prezidenta Miguela Díaza-Canela "odstrániť všetky druhy diskriminácie zo spoločnosti".

Novú ústavu prvotne schválil parlament, pričom nahradí ústavu z roku 1976. Bude o nej referendum vo februári 2019.

V návrhu nie je zmienka o komunistickej spoločnosti, aj keď dokument potvrdzuje socialistický charakter politického systému a vedúcu úlohu komunistickej strany. Rovnako uznáva právo na súkromné vlastníctvo, úlohu trhu a dôležitosť zahraničných investícií.