Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kuba vyzvala USA a NATO, aby seriózne zvážili požiadavky Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Kube bol minulý týždeň podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov, ktorý predtým navštívil dve ďalšie spojenecké krajiny Ruskej federácie v Latinskej Amerike - Venezuelu a Nikaraguu.

Havana 23. februára (TASR) - Kubánska vláda vyzvala v stredu Spojené štáty a NATO, aby v rámci úsilia o diplomatické riešenie rusko-ukrajinského konfliktu "vážne a realisticky" reagovali na žiadosti Kremľa o "bezpečnostné záruky". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Havana vo vyhlásení kritizuje "odhodlanie USA postupne posúvať hranice NATO smerom k hraniciam Ruskej federácie," čo podľa kubánskej vlády ohrozuje národnú bezpečnosť jej spojenca Ruska.

"Vyzývame Spojené štáty a NATO, aby sa vážne a realisticky zaoberali opodstatnenými požiadavkami na bezpečnostné záruky zo strany Ruskej federácie, ktorá má právo brániť sa," uvádza sa vo vyhlásení kubánskeho ministerstva zahraničných vecí.

Rezort tiež obvinil Spojené štáty, že sa "vyhrážajú Rusku" a "manipulujú medzinárodné spoločenstvo... protiruskou propagandistickou kampaňou".

Na Kube bol minulý týždeň podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov, ktorý predtým navštívil dve ďalšie spojenecké krajiny Ruskej federácie v Latinskej Amerike - Venezuelu a Nikaraguu. Havanu plánuje navštíviť ešte v priebehu stredy aj predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov navyše vlani v decembri nevylúčil možné vyslanie ruských vojakov do Venezuely a na Kubu v prípade, že v súvislosti s Ukrajinou zlyhá diplomacia.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho nikaragujský náprotivok Daniel Ortega vyjadrili tento týždeň podporu Kremľu, ktorý sa rozhodol uznať nezávislosť separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

Washington uvalil na Kubu pred 60 rokmi hospodárske embargo, ktoré trvajú doteraz, pripomína AFP. Biely dom tieto sankcie počas koronavírusovej pandémie dokonca rozšíril, za čo si od Havany vyslúžil obvinenia z "krutosti". Moskva v tomto čase poslala na Kubu zdravotnícke vybavenie a potraviny.