Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Za protivládne protesty na Kube z júla 2021 odsúdili 381 ľudí

Na archívnej snímke protesty Kubáncov proti komunistckému režimu, v Havane, 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Za podnecovanie k vzbure odsúdili 36 demonštrantov, ktorým súdy udelili tresty do výšky až 25 rokov.

Havana 14. júna (TASR) - Kubánske súdy udelili tresty odňatia slobody 381 osobám za účasť na protivládnych protestoch z 11. júla 2021. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Úrad kubánskej generálnej prokuratúry (FGR) oznámil, že väčšinu osôb odsúdili na základe obvinení z podnecovania k vzbure, sabotáže, lúpeže s použitím sily a násilia, atentátov, nerešpektovania úradov a narúšania verejného poriadku.

Za podnecovanie k vzbure odsúdili 36 demonštrantov, ktorým súdy udelili tresty do výšky až 25 rokov.

Kubánska prokuratúra uvádza, že 84 osôb bolo odsúdených na nútené práce či iné formy obmedzenia osobnej slobody. Medzi týmito osobami je 15 mladistvých vo veku 16 až 18 rokov. Trestnoprávna zodpovednosť na Kube sa vzťahuje na osoby od 16 rokov, pripomína AFP.

Obyvatelia Kuby vyšli vlani v júli do ulíc miest, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim zakročila. O život prišiel jeden človek, desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia a 1300 ľudí bolo zadržaných, píše AFP.

Kubánske úrady v januári oznámili, že v spojitosti s protestami je obžalovaných 790 osôb. Kubánska vláda z organizovania týchto demonštrácií obviňuje Spojené štáty. Washington kritizoval Havanu za prísne tresty a žiada prepustenie všetkých osôb, ktoré boli pre protesty zadržané, pripomína AFP.