Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kuba zmiernila tresty 12 osobám väzneným za protivládne protesty

Na archívnej snímke Kubánci protestujú proti komunistickej vláde, v Havane, 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Väzni boli presunutí do nápravných zariadení s uvoľneným režimom.

Havana 27. mája (TASR) - Organizácie na ochranu ľudských práv informovali, že najmenej 12 ľuďom - odsúdeným na Kube na trest odňatia slobody za účasť na bezprecedentných masových protivládnych protestoch z júna minulého roka - boli po odvolaní zmiernené tresty. V noci na piatok o tom informovala agentúra AFP.

Väzni boli presunutí do nápravných zariadení s uvoľneným režimom: cez deň budú - pod dohľadom - vykonávať verejnoprospešné práce, noc smú tráviť doma.

Ľudskoprávna organizácia Justicia 11J, ktorá obhajuje politických väzňov, informovala o prepustení tejto skupiny väzňov na sociálnej sieti Facebook, i keď dodala, že čaká na oficiálne potvrdenie.

Aktivistka Martha Beatriz Roqueová však označila tieto údajné prepustenia za "fiktívne". Vysvetlila, že väzni zostávajú väzňami, "rozdiel je len v tom, že nápravné zariadenie je otvoreným väzením".

Obyvatelia Kuby vyšli vlani v júli do ulíc miest, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim zakročila. O život prišiel jeden človek, desiatky boli zranené a takmer 1400 ľudí bolo zadržaných.