Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Kubánci v Miami sa chcú plaviť na ostrov a pomôcť protestujúcim

Na archívnej snímke protesty Kubáncov proti komunistickému režimu, v Havane, 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Pobrežná stráž upozornila, že monitoruje každú aktivitu v súvislosti s plánovanými nebezpečnými ilegálnymi plavbami medzi Floridou a Kubou.

Miami 13. júna (TASR) - Pobrežná stráž v americkom Miami varovala v pondelok neskoro večer Kubáncov žijúcich na Floride pred pokusmi preplaviť sa na Kubu s cieľom priviezť zásoby a zbrane, a tak podporiť protivládne demonštrácie. Informovala o tom agentúra AP.

Pobrežná stráž upozornila, že monitoruje každú aktivitu v súvislosti s plánovanými "nebezpečnými ilegálnymi plavbami" medzi Floridou a Kubou. Skupiny kubánskych emigrantov totiž vyhlásili, že sa plánujú preplaviť v člnoch so zásobami až na Kubu a podporiť tak tamojších demonštrantov.

Na južnej Floride žije najväčšia populácia Kubáncov v USA. Plavba člnom z juhu Floridy na Kubu trvá približne desať hodín.

Kubánski influenceri z Floridy vyzvali na sociálnych sieťach ľudí, aby dali k dispozícii svoje člny na prepravu zásob - vrátane zbraní - na Kubu. Jedna skupina kubánskych emigrantov sa v pondelok večer zhromaždila v prístave Pelican Harbor Marina v okrese Miami. Ľudia tam prinášali debničky s fľaškovou vodou, vreckové baterky a škatule s cestovinami, napísal denník Miami Herald.

Tejto skupine však v plavbe v utorok skoro ráno zabránila pobrežná stráž. "Problémom boli strelné zbrane," napísal na Instagrame jeden z organizátorov. Dodal, že skupina sa pokúsi vyplávať znova v stredu ráno, "už s povolením úradov tejto krajiny".

Pobrežná stráž však avizovala, že skupina povolenie nedostane. Plavba je podľa nej príliš nebezpečná; v posledných týždňoch zahynulo pri pokuse preplaviť sa cez prieliv takmer 20 Kubáncov.

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim v pondelok zakročila.

Posledné takéto demonštrácie v metropole Havana sa konali v roku 1994. Súčasný kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel obviňuje kubánskych Američanov, že využívajú sociálne médiá na podnecovanie protestov.