Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kubánske úrady po vlne protestov obnovili prístup na internet

Ľudia používajú smartfóny na verejnej wifi sieti, ktorá fungovala, v Havane, 14. júla 2021. Foto: TASR/AP

Ulice Havany boli už v stredu pokojné, ale hliadkovalo na nich väčšie množstvo príslušníkov bezpečnostných síl než obvykle.

Havana 14. júla (TASR) – Kubánske úrady v stredu obnovili v krajine prístup na internet. Predtým ho obmedzili v reakcii na protesty, ktoré na ostrove vypukli počas uplynulého víkendu. Sociálne siete a komunikačné platformy však zostávajú naďalej zablokované, informovala agentúra AFP.

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim rázne zakročila. O život prišiel najmenej jeden človek a viac ako 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov bolo zatknutých.

V súvislosti s protestmi boli na Kube od pondelka hlásené rozsiahle výpadky internetu. Podľa reportérov AFP bol počas stredy prístup na web do veľkej miery obnovený. Neprístupné však zostávajú sociálne siete a chatovacie služby ako Facebook, Twitter a WhatsApp.

Sociálne siete sú podľa AFP pre Kubáncov jedinou cestou, ako sa dostať k správam nezávislých médií, zatiaľ čo aplikácie umožňujúce posielanie súkromných správ prestavujú hlavný prostriedok ich vzájomnej komunikácie. Niektorým Kubáncom sa blokádu podarilo obísť prostredníctvom virtuálnych privátnych sietí.

Kubánska vláda obvinila z podnecovania spoločenského napätia v krajine Spojené štáty, ktoré rovnako viní aj za ekonomické ťažkosti ostrova. Washington tieto obvinenia odmietol a vyzval Havanu, aby prestala obmedzovať internet a otvorila pre svojich občanov všetky dostupné komunikačné kanály.

Spontánne protesty vypukli 11. júla v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie. Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.

Ulice Havany boli už v stredu podľa AFP pokojné, ale hliadkovalo na nich väčšie množstvo príslušníkov bezpečnostných síl než obvykle. Najviac policajtov bolo rozmiestnených okolo sídla kubánskeho parlamentu, kde sa v nedeľu zhromaždili demonštranti, ktorí skandovali heslá ako „Preč s diktatúrou", „Sloboda" a „Sme hladní".