Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kubánskym hasičom sa stále nedarí uhasiť horiace palivové zásobníky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne 5000 obyvateľov z okolitých lokalít museli evakuovať.

Havana 9. augusta (TASR) - Kubánskym hasičom sa stále nedarí dostať pod kontrolu rozsiahly požiar palivových zásobníkov v meste Matanzas, ktorý horí od piatka večera. Do hasenia plameňov nasadili už aj vrtuľníky.

Informoval o tom šéf miestneho hasičského zboru Alexander Avalos Jorge, píše agentúra AFP.

Pri požiari v najväčšom areáli na skladovanie paliva na Kube, ktorý zachvátil štyri z ôsmich zásobníkov, zahynul už minimálne jeden požiarnik a 14 je nezvestných. Zranenia utrpelo 125 ľudí, z ktorých 22 zostáva v starostlivosti lekárov.

Približne 5000 obyvateľov z okolitých lokalít museli evakuovať.

Guvernér provincie Matanzas Mario Sabines uviedol, že viditeľnosť v okolí požiariska je v dôsledku hustého dymu minimálna, preto tam nasadili drony, aby bolo možné lepšie zacieliť postup hasičských operácií.

Na miesto incidentu pricestovali aj požiarnici a odborníci na hasenie požiarov paliva z Venezuely. Ak bude hasenie úspešne napredovať, začnú v ďalšej fáze aplikovať špeciálnu hasiacu penu.

Kuba zažíva hlbokú hospodársku krízu, trpí nedostatkom základných produktov a nemá k dispozícii technológie a zdroje potrebné na uhasenie takýchto požiarov, píše BBC. Na mieste požiaru napríklad v priebehu pondelka operovali len tri helikoptéry, ktoré na plamene zhadzovali morskú vodu.

Skladisko paliva, ktoré zasiahol požiar, bolo postavené v 80. rokoch minulého storočia a odvtedy bolo viackrát zmodernizované. Palivom zásobuje najväčšiu tepelnú elektráreň na Kube, ktorá sa nachádza v provincii Matanzas.