Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Z Čornomorsku vyplávala ďalšia loď s obilím, hlási Ukrajina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od júlového odstúpenia Moskvy od obilnej dohody ide o druhé plavidlo s obilím, ktoré vyplávalo z Čornomorsku napriek ruskej námornej blokáde Čierneho mora.

Kyjev 22. septembra (TASR) - Ďalšia loď s obilím vyplávala z ukrajinského prístavu Čornomorsk a mieri do Egypta. Oznámil to v piatok ukrajinský minister dopravy Olexadr Kubrakov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Od júlového odstúpenia Moskvy od obilnej dohody ide o druhé plavidlo s obilím, ktoré vyplávalo z Čornomorsku napriek ruskej námornej blokáde Čierneho mora.

Loď Aroyat, ktorá sa plaví pod vlajkou Palau, vezie 17.600 ton obilia, napísal Kubrakov v príspevku na sociálnej sieti.

Ukrajina takto testuje nový koridor na vývoz obilia cez Čierne more mimo medzinárodných vôd, ktorý využíva trasy pozdĺž pobrežia Bulharska a Rumunska, členských krajín Severoatlantickej aliancie. Prvé plavidlo, nákladná loď Resilient Africa, vyplávalo cez túto trasu z Čornomorsku v utorok s 3000 tonami pšenice.

Kyjev predtým úspešne vyslal cez tento koridor niekoľko nákladných lodí bez obilia, pripomína AFP.

Ukrajina je po Rusku druhým najväčším vývozcom obilia v regióne, pričom už druhý rok po má rekordne vysokú úrodu pšenice.

Moskva po odstúpení od dohody, ktorá zaručovala aj počas vojny bezpečný prevoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more, vyhlásila všetky lode smerujúce do ukrajinských prístavov za vojenské ciele. Spolu s nebezpečenstvom nastražených mín to fakticky uzavrelo čiernomorskú námornú trasu pre väčšinu dopravcov.