Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuba sa ponorila do tmy, postihol ju rozsiahly výpadok prúdu

Satelitná snímka z 26. septembra 2022, ktorú zverejnila NASA, ukazuje hurikán Ian, keď sa rúti smerom ku Kube. Foto: TASR/AP

Hurikán Ian zasiahol západnú oblasť Kuby v utorok skoro ráno a neskôr sa presunul nad vody Mexického zálivu, uviedol meteorologický inštitút Insmet.

Havana 28. septembra (TASR) - V dôsledku poškodenia elektrickej siete sa celá Kuba ponorila v utorok večer miestneho času do tmy. Došlo k tomu po tom, ako sa cez západnú časť ostrovného štátu prehnal hurikán Ian. TASR správu v stredu prevzala z agentúr AFP a AP.

Štátna elektrárenská spoločnosť Unión Eléctrica na sociálnej sieti Twitter oznámila, že krajina je "bez elektrických služieb". Bez elektrickej energie sa najskôr ocitli provincie na západe Kuby, ale neskôr padla celá elektrická sieť. Spoločnosť uviedla, že pracujú na postupnom obnovení dodávok energie pre 11 miliónov obyvateľov krajiny.

Hurikán Ian zasiahol západnú oblasť Kuby v utorok skoro ráno a neskôr sa presunul nad vody Mexického zálivu, uviedol meteorologický inštitút Insmet.

Ian dorazil na pevninu ako hurikán tretej kategórie a zdevastoval provinciu Pinar del Río, kde sa pestuje veľká časť tabaku používaného na známe kubánske cigary. Miestne úrady uviedli, že z oblasti bolo evakuovaných približne 40.000 ľudí. Úrady stále zisťujú rozsah škôd a do utorkovej noci neboli hlásené žiadne obete.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo, že Ian naberie na sile a zasiahne západné pobrežie Floridy ako "mimoriadne nebezpečný" veľký hurikán. Mohutný vietor už bičuje súostrovie Florida Keys patriaceho k USA.