Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kudrin: Miera korupcie v Rusku neklesla

Šéf Účtovnej komory Alexej Kudrin. Foto: TASR/AP

Kudrin konštatoval, že miera korupcie v Rusku neklesla. Preto sa vyslovil za dodatočné právomoci pre Účtovnú komoru, aby mohla proti korupcii bojovať účinnejšie.

Moskva 14. januára (TASR) - Z federálneho rozpočtu sa v Rusku každoročne "rozkradne" suma dosahujúca približne tri miliardy rubľov (44 miliónov eur), konštatuje sa v správe ruskej Účtovnej komory, ktorá je kontrolným finančným orgánom podriadeným ruskému parlamentu.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy záver oznámil šéf Účtovnej komory Alexej Kudrin. Ten neskôr na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že spomínaná suma predstavuje prípady, keď sa na základe výsledkov inšpekcií Účtovnej komory začalo alebo začne trestné konanie.

Kudrin konštatoval, že miera korupcie v Rusku neklesla. Preto sa vyslovil za dodatočné právomoci pre Účtovnú komoru, aby mohla proti korupcii bojovať účinnejšie.

Povedal tiež, že sprenevera financií z rozpočtových prostriedkov je rozšírená vzhľadom na nedostatok verejných a štátnych kontrolných inštitúcií.

Dodal, že Účtovná komora v roku 2019 zistila prípady porušenia pravidiel využívania rozpočtových prostriedkov v celkovom objeme 804 miliárd rubľov (11 miliárd eur).

Približne tretina z tejto sumy však súvisí s chybami účtovníctva, ktoré sa opravujú počas inšpekcií a kontrol. Ďalšiu tretinu týchto prípadov predstavuje porušenie postupov pri obstarávaní, čo v Rusku nie je kvalifikované ako trestný čin, dodal Kudrin.

Podľa jeho slov Účtovná komora plánuje postupný prechod od hľadania finančných nezrovnalostí k identifikácii systémových chýb v ruskom finančnom sektore. K prvým zmenám by malo dôjsť v prvej polovici tohto roka.