Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kukan upozornil, že po Kryme sa o vstup do Ruska hlási aj Podnestersko

Eduard Kukan Foto: TASR/Štefan Puškáš

Europoslanec tiež upozornil, že ruská politika na Ukrajine má dôsledky pre celú strednú a východnú Európu.

Brusel 18. marca (TASR) - Rusko hrá nebezpečnú hru a treba ho zastaviť, lebo po Kryme sa do Ruska začalo hlásiť aj Podnestersko. Uviedol dnes slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) v reakcii na oznámenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že schválil vstup Krymu do Ruskej federácie.

Putin zároveň uznal výsledky nedeľňajšieho krymského referenda a odobril zmluvu medzi Krymom a Ruskom. Kukan upozornil, že tieto kroky Moskvy jasne smerujú k anexii polostrova a zvyšujú napätie v regióne.

"Uznanie referenda na Kryme Ruskou federáciou a príprava na jeho pripojenie je precedensom, aký nemá v modernej Európe obdobu. Rusko hrá nebezpečnú hru, treba ho zastaviť," varoval Kukan, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničnú politiku.

Slovenský europoslanec zároveň odsúdil postoj svoje slovenskej kolegyne, poslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej (Smer-SD), ktorá uviedla, že EÚ by mala uznať referendum na Kryme. "Zarážajú ma hlasy niektorých socialistov, a to aj zo Slovenska, o tom, že referendum, na ktoré dohliadajú cudzie okupačné vojská má niečo spoločné s demokraciou," uviedol Kukan.

Europoslanec tiež upozornil, že ruská politika na Ukrajine má dôsledky pre celú strednú a východnú Európu, nakoľko po udalostiach na Kryme sa už ozvalo aj Podnestersko, že sa chce odpojiť od Moldavska a pripojiť k Ruskej federácii.

"Kto bude nasledovať? Rusky hovoriaci obyvatelia žijú i v pobaltských štátoch. Tu už nehovoríme o štátoch na hranici EÚ a NATO, ale o samotných členoch EÚ a NATO,“ vysvetlil situáciu Kukan.

EÚ a NATO by podľa jeho slov mali reagovať rozumne, no účinne, nakoľko "je potrebné zastaviť geopolitické zemetrasenie, ktoré vyvolala Moskva a ktoré sa šíri po celom regióne". Schválené politické sankcie sú podľa neho prvým nevyhnutným krokom, avšak EÚ a NATO môžu zájsť ešte ďalej.

"Dúfam, že na tohtotýždňovom summite EÚ v Bruseli sa bude diskutovať o ďalších opatreniach voči Rusku, ale tiež o tom, ako túto situáciu vyriešiť," vyjadril nádej Kukan.

Europoslanec kriticky vníma postoj slovenskej vlády voči situácii na Kryme, keď upozornil, že od premiéra Roberta Fica nepočul principiálny postoj k Ukrajine bez akýchkoľvek "ale".

"Očakávam, že on i jeho vláda jasne odsúdia ruskú politiku agresie a podporia ukrajinskú politiku zmierenia. Na summitoch v Bruseli aj v bilaterálnych vzťahoch," povedal Kukan.