Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kuleba a Cichanovská odsúdili útoky na nevinných civilistov v Záporoží

Záchranári prehľadávajú trosky budovy po útoku na mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Rusi ďalej zámerne útočia na civilistov, aby rozsievali strach. Ruský teror treba zastaviť - silou zbraní, sankciami a úplnou izoláciou, uviedol Kuleba.

Kyjev/Vilnius 6. októbra (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odsúdil najnovšie ruské útoky na mesto Záporožie. Doteraz zničili obytnú budovu a vyžiadali si jedného mŕtveho a najmenej päť uviaznutých v troskách. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

"Počas noci sedem ruských rakiet zasiahlo ľudí pokojne spiacich vo svojich domovoch v Záporoží. Ďalšie rakety dopadli počas dňa. Rusi ďalej zámerne útočia na civilistov, aby rozsievali strach. Ruský teror treba zastaviť - silou zbraní, sankciami a úplnou izoláciou," napísal Kuleba na Twitteri.

Záchranár prehľadáva trosky budovy po útoku na na mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 6. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


K útokom na Záporožie na juhovýchode Ukrajiny sa na Twitteri vyjadrila aj exilová líderka bieloruskej demokratickej opozície Sviatlana Cichanovská, žijúca v Litve.

"Ruský útok na obytné budovy v Záporoží je ďalším hanebným teroristickým činom proti obyvateľom Ukrajiny. Za Putinovu a Lukašenkovu vojnu zaplatili životom už tisíce nevinných dospelých a detí. Obaja na bojisku prehrávajú a mstia sa na civilistoch," napísala Cichanovská.

Pracovníci záchranných zložiek zasahujú po útoku na mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 6. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch z útokov obvinil Rusko. Dodal, že sa podarilo zachrániť "veľa ľudí". Na mieste pokračuje záchranná operácia, pri ktorej sa podarilo zachrániť trojročné dievčatko, píše Guardian.

Staruch zverejnil aj fotografiu zrútenej budovy z ktorej stále stúpal dym. Povedal, že v Záporoží došlo k siedmim útokom ruských síl na "výškové budovy".

Mesto Záporožie leží v rovnomennej oblasti, ktorú s ďalšími ukrajinskými regiónmi Rusko oficiálne anektovalo. Kyjev a Západ označili tento krok za nezákonný a protirečiaci medzinárodnému právu.