Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kuleba hovoril s Trussovou o možnostiach vývozu ukrajinských potravín

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rusko nesie plnú zodpovednosť nielen za zabíjanie, mučenie a znásilňovanie Ukrajincov, ale aj za hladovanie ľudí na celom svete vrátane Afriky, uviedol Kuleba.

Kyjev/Londýn 19. mája (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok diskutoval so šéfkou britského rezortu diplomacie Liz Trussovou o možnostiach "odblokovania" vývozu potravín z Ukrajiny. Obaja ministri taktiež hovorili o tom, ako má Rusko niesť zodpovednosť za svoju agresiu voči Ukrajine. V príspevku na sociálnej sieti Twitter to napísal samotný Kuleba, informuje TASR podľa správy americkej televízie CNN.

"Rusko nesie plnú zodpovednosť nielen za zabíjanie, mučenie a znásilňovanie Ukrajincov, ale aj za hladovanie ľudí na celom svete vrátane Afriky," uviedol Kuleba.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok hovoril s britským premiérom Borisom Johnsonom o spôsoboch vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny i o dovoze paliva na Ukrajinu.

Šéf Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley vo štvrtok vyhlásil, že "neotvorenie (ukrajinských) prístavov bude vyhlásením vojny potravinovej bezpečnosti na celom svete" a milióny ľudí privedie na pokraj hladomoru.