Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kuleba kritizoval neochotu niektorých spojencov dať Ukrajine zbrane

Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba odpovedá na otázky novinárov počas tlačovej konferencie pred mítingom ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie NATO v sídle NATO v Bruseli vo štvrtok 7. apríla 2022. Foto: TASR/AP

"Moja agenda je veľmi jednoduchá. Sú na nej iba tri položky – zbrane, zbrane a zbrane," uviedol Kuleba pre novinárov pred stretnutím ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

Brusel 7. apríla (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval vo štvrtok členov Severoatlantickej aliancie, aby poskytli Kyjevu všetky zbrane potrebné na boj s Ruskom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Moja agenda je veľmi jednoduchá. Sú na nej iba tri položky – zbrane, zbrane a zbrane," uviedol Kuleba pre novinárov pred stretnutím ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli.

"Vyzývam všetkých spojencov, aby odložili bokom svoje váhanie a neochotu poskytnúť Ukrajine všetko, čo potrebuje," pokračoval šéf ukrajinskej diplomacie.

Ukrajina tlačí na Západ, aby zvýšil dodávky zbraní, ktoré by podľa nej mali obsahovať i ťažšie zbrane vrátane systémov vzdušnej obrany, delostrelectva, tankov a stíhačiek.

Podľa Kulebu, ktorý kritizoval neochotu niektorých spojencov poslať na Ukrajinu tzv. útočné zbrane, môže totiž ekonomická mocnosť ako Nemecko urobiť viac.

"Rozdiel medzi obranným a útočným nie je dôležitý, ak ide o situáciu v mojej vlasti... Krajiny, ktoré hovoria, že poskytnú Ukrajine obranné zbrane, no nechcú jej poskytnúť zbrane útočné, sú pokrytecké. Je to neférový a neopodstatnený prístup," uviedol Kuleba.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že si je istý, že spojenci sa chystajú hovoriť o vyššej potrebe vzdušných obranných systémov, protitankových zbraní a ľahších i ťažších zbraní, ako aj o mnohých ďalších spôsoboch podpory Ukrajiny.

Nemecké ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková zase uviedla, že Berlín sa bude spolu s partnermi podrobne zaoberať tým, ako môžu v budúcnosti intenzívnejšie a koordinovanejšie pomáhať Ukrajine, ktorá má podľa nej právo na sebaobranu.