Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Mariupol by mohol celkom zablokovať rozhovory s Ruskom

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba reční na pôde Valného zhromaždenia OSN v stredu 23. februára 2022 v sídle Organizácie Spojených národov. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v sobotu povedal, že likvidácia posledných ukrajinských vojakov brániacich obliehaný Mariupol by znamenala koniec rozhovorov s Ruskom.

Washington 17. apríla (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu povedal, že medzi Kyjevom a Moskvou neprebieha v poslednej dobe nijaká komunikácia na úrovni rezortov diplomacie. Kuleba zároveň v rozhovore pre americkú spravodajskú televíznu stanicu CBS News označil situáciu v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol za "strašnú" a povedal tiež by sa pri rokovaniach mohla stať "červenou čiarou".

"V posledných týždňoch sme s ruskými diplomatmi nemali nijaký kontakt na úrovni ministerstiev zahraničných vecí," povedal. "Kontakt (s ruskou stranou) prebieha jedine na úrovni vyjednávacieho tímu pozostávajúceho z predstaviteľov rôznych inštitúcií a členov parlamentu. Oni pokračujú v odborných konzultáciách, avšak nijaké rokovania na vysokej úrovni sa nekonajú," spresnil.

Kuleba dodal, že v nadchádzajúcich týždňoch očakáva zintenzívnenie ťažkých bojov na východe Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v sobotu povedal, že likvidácia posledných ukrajinských vojakov brániacich obliehaný Mariupol by znamenala koniec rozhovorov s Ruskom. Kuleba v nedeľnom rozhovore pre CBS News uviedol, že rovnako ako prezident sa aj on domnieva, že Mariupol by sa mohol stať "červenou čiarou" a úplne zablokovať ďalšie rokovania.

Na otázku týkajúcu sa prípadnej návštevy amerického prezidenta Joea Bidena na Ukrajine, Kuleba odpovedal, že Ukrajina Bidena s radosťou privíta. Dodal pritom, že takáto návšteva by bola "odkazom podpory". Biely dom však ešte začiatkom týždňa informoval, že Biden sa na Ukrajinu nechystá.

Ukrajinskí vojaci v Mariupole odmietli v nedeľu ruské ultimátum, aby sa do obeda vzdali a mesto z posledných síl naďalej bránia. Moskva tvrdí, má kontrolu už takmer nad celým mestom. Ak by sa ho jej vojaci zmocnili, bolo by to dosiaľ ich najväčšie víťazstvo v skoro dva mesiace trvajúcej vojne, uvádza agentúra Reuters.