Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuleba na G7: Skonfiškujte ruský majetok, pomôže pri obnove Ukrajiny

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba hovorí s novinármi počas vyhlásenia na summite ministrov zahraničných vecí skupiny G7 pred zámkom Weissenhaus pri pobreží Baltského mora v nemeckom meste Weissenhaeuser Strand 13. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ministri financií skupiny G7 sa majú stretnúť na budúci týždeň a budú diskutovať o financovaní obnovy Ukrajiny po skončení vojny.

Kyjev 13. mája (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v piatok priemyselne najrozvinutejšie krajiny zo skupiny G7, aby skonfiškovali ruské majetky, ktorými sa pomôže prebudovať Ukrajina po skončení invázie Ruska. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

"Hovoríme o stovkách miliárd dolárov. Rusko musí platiť," povedal šéf ukrajinskej diplomacie.
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (uprostred), francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian (vľavo), ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (druhý zľava), taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio (druhý sprava) a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová (vpravo) kráčajú v záhrade pred zámkom Weissenhaus pri pobreží Baltského mora počas summitu ministrov zahraničných vecí skupiny G7 v nemeckom meste Weissenhaeuser Strand 13. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Kuleba mal v piatok v Nemecku stretnutie s ministrami zahraničných vecí z krajín G7, na ktorom sa zúčastnil aj ich rezortný kolega z Moldavska.

Nemecký minister financií Christian Lindner už skôr vyhlásil, že takýto krok podporuje. Pre nemecký týždenník Der Spiegel povedal: "V prípade majetku ruského štátu môj zmysel pre spravodlivosť hovorí v prospech toho."
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (vpravo) a kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová si podávajú ruky počas ich bilaterálneho stretnutia v rámci summitu ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na zámku Weissenhaus pri pobreží Baltského mora v nemeckom meste Weissenhaeuser Strand 13. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Dodal však, že ešte je potrebné vyjasniť právny základ takéhoto kroku.

"V prípade súkromných majetkov pôjde o vyvlastnenie. Prekážky v našom ústavnom poriadku sú veľké," povedal Kuleba.

Ministri financií skupiny G7 sa majú stretnúť na budúci týždeň a budú diskutovať o financovaní obnovy Ukrajiny po skončení vojny.