Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéf ukrajinskej diplomacie: Neplánujeme útoky proti separatistom

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Kyjev podľa Kulebu dúfa, že ruský postoj k deeskalácii vzťahov bude konštruktívnejší po rozhovoroch medzi Washingtonom a Moskvou v Ženeve koncom tohto týždňa.

Kyjev 19. januára (TASR) - Ukrajina neplánuje žiadne útočné operácie proti proruským separatistom na východe krajiny, vyhlásil v stredu počas spoločnej tlačovej konferencie s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v Kyjeve šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Informovala o tom agentúra AFP.

Kyjev podľa Kulebu dúfa, že ruský postoj k deeskalácii vzťahov bude konštruktívnejší po rozhovoroch medzi Washingtonom a Moskvou v Ženeve koncom tohto týždňa. "Je pre nás veľmi dôležité, aby tieto rokovania boli úspešné a zmenili správanie Ruska tak, aby bolo menej agresívne a konštruktívnejšie," povedal Kuleba.

"Tento konflikt má len jedno riešenie, a to politické," dodal Kuleba s odkazom na konflikt, ktorý vypukol po tom, čo Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym.

Blinken povedal, že tento týždeň nepredloží Moskve oficiálnu odpoveď na jej návrhy týkajúce sa ukrajinskej krízy. Povedal, že obe strany potrebujú nájsť spoločnú reč. "Nepredložím dokument ministrovi zahraničných vecí (Sergejovi) Lavrovovi... Musíme zistiť, kde sme, a zistiť, či ostávajú možnosti pokračovať v diplomacii a pokračovať v dialógu, ktorý je zďaleka najvhodnejší," uviedol Blinken, ktorý sa s Lavrovom stretne v piatok v Ženeve. Zopakoval, že niektoré ruské myšlienky boli "jasne, absolútne nepoužiteľné", ako napríklad explicitný zákaz vstupu Ukrajiny do NATO.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Blinken sa predtým stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý sa poďakoval Washingtonu za podporu vrátane zvýšenej vojenskej pomoci. "Chápeme, že na rýchle kroky na modernizáciu armády potrebujeme pomoc, najmä v týchto... ťažkých časoch," povedal Zelenskyj.

Medzitým vysokopostavený predstaviteľ USA potvrdil, že Spojené štáty schválili dodatočných 200 miliónov dolárov (176 miliónov eur) na bezpečnostnú pomoc Ukrajine – k 450 miliónom dolárov, ktoré už skôr poskytla administratíva prezidenta USA Joea Bidena.