Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Návštevy politikov pomáhajú udržiavať situáciu pod kontrolou

Na archívnej snímke šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Šéf ukrajinskej diplomacie zároveň v pondelok informoval, že Ukrajina za uplynulé mesiace dostala od Západu finančnú podporu prevyšujúce 1,5 miliardy dolárov a vyše 1000 ton vojenskej pomoci.

Kyjev 7. februára (TASR) - Veľké množstvo návštev zahraničných politikov na Ukrajine "zadržiava Rusko" a pomáha "udržať pod kontrolou situáciu" na rusko-ukrajinských hraniciach. Vyhlásil to v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. TASR informuje na základe správy agentúry TASS.

"Intenzívna diplomacia v súčasnosti dovoľuje udržiavať situáciu (na rusko-ukrajinských hraniciach) pod kontrolou. Kyjev sa stal centrom medzinárodnej diplomacie a aj to je faktor, ktorý zadržiava Rusko," uviedol Kuleba.

Šéf ukrajinskej diplomacie zároveň v pondelok informoval, že Ukrajina za uplynulé mesiace dostala od Západu finančnú podporu prevyšujúce 1,5 miliardy dolárov a vyše 1000 ton vojenskej pomoci.

"Medzinárodná politická i ekonomická podpora Ukrajiny z hľadiska jej bezpečnosti sa zvyšuje. Za tieto týždne a mesiace sme dostali vyše 1,5 miliardy dolárov a množstvo dodaných zbraní a vojenského vybavenia prekročilo 1000 ton," špecifikoval Kuleba.

Minister zároveň uviedol, že stále nestráca nádej, že sa mu podarí uspieť v otázke dodávok zbraní na Ukrajiny z Nemecka, ktoré sa rozhodlo, že Kyjevu zbrane nedodá. Práve o tejto problematike plánuje Kuleba v pondelok v Kyjeve rokovať so svojou rezortnou kolegyňou z Nemecka Annalenou Baerbockovou.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (vľavo) sa zdraví so svojím ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom počas ich stretnutia v Kyjeve 17. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Okrem Baerbockovej pricestovali v pondelok na návštevu Ukrajiny aj ministri zahraničných vecí Česka, Slovenska, Rakúska, Francúzska, ktorí v pondelok navštívia Donbas a v utorok Kyjev.

V utorok na návštevu Ukrajiny priletí tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa tam stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Kuleba zároveň pripomenul, že pôjde o "prvú návšteve francúzskeho lídra na Ukrajina za uplynulých 24 rokov".

Okrem toho tento týždeň plánujú Ukrajinu navštíviť aj vysokopostavení predstavitelia Estónska a Litvy.

Západné krajiny posilnili vojenskú podporu Ukrajiny v súvislosti s obavami z možnej ruskej invázie. Rusko popiera, že plánuje zaútočiť na Ukrajinu, žiada však bezpečnostné záruky od USA a Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré zahŕňajú aj požiadavku, aby sa Ukrajina nestala súčasťou NATO.