Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Kuleba odmietol ponuku Iraku na sprostredkovanie rokovaní s Ruskom

Na archívnej snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (uprostred). Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na návšteve Bagdadu zopakoval, že jeho krajina sa nezapojí do žiadnych mierových rokovaní, ak Moskva nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny.

Bagdad 17. apríla (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok odmietol ponuku Iraku, ktorý navrhol sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Kyjevom a Moskvou. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Kuleba na návšteve Bagdadu zopakoval, že jeho krajina sa nezapojí do žiadnych mierových rokovaní, ak Moskva nestiahne svojich vojakov z Ukrajiny.

Kuleba navštívil Irak ako vôbec prvý vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ od začiatku ruskej invázie z konca februára 2022. Išlo tiež o prvú návštevu ukrajinského ministra zahraničných vecí po 11 rokoch.

V Bagdade sa Kuleba stretol s irackým rezortným kolegom Fuádom Husajnom. Ten poukázal na dlhoročné skúsenosti Iraku s vojnou a konfliktmi, ako aj s organizovaním rokovaní medzi znepriatelenými stranami.

Šéf ukrajinskej diplomacie povedal, že zatiaľ čo Ukrajina vníma Irak ako krajinu, ktorá "je schopná stavať mosty", Rusko vedie ofenzívu, čo považuje za najväčšiu prekážku na ceste k mieru. "Potrebujeme, aby Rusko súhlasilo s veľmi jednoduchým faktom, že musí ukončiť vojnu a stiahnuť (svojich vojakov)," povedal.

Kuleba zároveň dodal, že dúfa v posilnenie vzťahov s Irakom, a že jeho pondelňajšia návšteva bola súčasťou úsilia o "opätovné vytvorenie ukrajinsko-irackých vzťahov".