Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Po úspechu v Chersone vojna pokračuje

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba 12. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Kuleba počas svojho prejavu na summite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom hlavnom meste Phnom Pénh povedal, že boj za oslobodenie Ukrajiny bude pokračovať.

Phnom Pénh 12. novembra (TASR) - "Vojna na Ukrajine pokračuje", povedal v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po tom, ako ukrajinské sily opätovne získali kontrolu nad mestom Cherson.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

V Chersone, nachádzajúcom sa na juhovýchode Ukrajiny, zaznela ukrajinská hymna po tom, ako Moskva stiahla svoje jednotky z mesta - prvého veľkého centra, ktoré padlo po februárovom príkaze ruského prezidenta Vladimira Putina na inváziu.

Kuleba počas svojho prejavu na summite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom hlavnom meste Phnom Pénh povedal, že boj za oslobodenie Ukrajiny bude pokračovať.

Kuleba sa predtým počas bilaterálneho stretnutia s austrálskym premiérom Anthonym Albanesom na okraj summitu poďakoval Austrálii za jej podporu; tá poskytla Kyjevu 440 miliónov amerických dolárov prevažne vo vojenskej oblasti.

"Chápem, že každý chce, aby sa táto vojna skončila čo najskôr. My sme určite tí, ktorí si to želajú viac ako ktokoľvek iný," povedal Kuleba počas stretnutia s Albanesom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil piatok za "historický deň". "Dnes je historický deň. Berieme si Cherson späť. Momentálne sú naši obrancovia na okraji mesta. Naše špeciálne jednotky sú však už v meste," napísal Zelenskyj na Telegrame.

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti vrátane mesta Cherson stiahlo viac ako 30.000 vojakov. Na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza mesto Cherson, podľa ruského ministerstva nezostal ani jeden kus ruskej vojenskej techniky či výzbroje.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Moskva nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci. Stiahnutie sa ruských jednotiek na ľavý breh rieky Dneper podľa neho nijako nemení štatút Chersonskej oblasti, ktorá zostáva "subjektom Ruskej federácie".