Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Podpora Spojených štátov pre Ukrajinu neoslabla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Kuleba uviedol, že rokuje s americkými demokratmi i republikánmi v Kongrese a situáciu okolo zákona o dočasnom financovaní americkej vlády označil skôr za "incident" než za niečo systematické.

Kyjev 2. októbra (TASR) - Podpora Spojených štátov pre Ukrajinu neoslabla, uviedol v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Zároveň zľahčil prijatie zákona o dočasnom financovaní americkej vlády, v ktorom nie je zahrnutá pomoc Ukrajine, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Kuleba uviedol, že rokuje s americkými demokratmi i republikánmi v Kongrese a situáciu okolo zákona o dočasnom financovaní americkej vlády označil skôr za "incident" než za niečo systematické.

"Necítime, že by podpora od Spojených štátov bola naštrbená... Pretože Spojené štáty rozumejú, že na Ukrajine je v stávke niečo oveľa väčšie ako len Ukrajina," uviedol Kuleba pred stretnutím ministrov zahraničných vecí Európskej únie v Kyjeve.

"Je to o stabilite a predvídateľnosti sveta, a preto verím, že budeme schopní nájsť potrebné riešenie," povedal Kuleba.

Návrh zákona o dočasnom financovaní americkej vlády na nasledujúcich 45 dní schválili v sobotu neskoro večer obe komory Kongresu po približne 11 hodinovej debate. Vyhli sa tak zatvoreniu niektorých federálnych inštitúcií. V dôsledku kompromisu medzi republikánmi a demokratmi schválený zákon neobsahuje nijakú pomoc Ukrajine.

V súvislosti s dianím v americkom Kongrese počas víkendu Kuleba uviedol, že ide o mimoriadnu udalosť. "Máme hlbokú diskusiu s oboma časťami Kongresu - s republikánmi a demokratmi," povedal. Dodal, že vzhľadom na možné zatvorenie niektorých federálnych inštitúcií bolo dané "rozhodnutie prijaté, tak ako bolo".

Americký prezident, demokrat Joe Biden, v nedeľu uviedol, že Ukrajina môže aj naďalej počítať s pomocou Spojených štátov. Republikánov zároveň obvinil z hrania politických hier a predsedu Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho vyzval, aby sa o 45 dní vyhol ďalšej obdobnej dráme.