Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Kuleba potvrdil štvrtkové stretnutie s Lavrovom v Turecku

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba stojí pri hraničnom priechode medzi Ukrajinou a Poľskom v poľskej pohraničnej obci Korczowa v sobotu 5. marca 2022. Foto: TASR/AP

Úprimne poviem, že moje očakávania od rozhovorov sú nízke, uviedol šéf ukrajinskej diplomacie.

Kyjev 9. marca (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu potvrdil, že sa vo štvrtok v Turecku stretne so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Uviedol však, že od tohto stretnutia si veľa nesľubuje. TASR o tom informovala na základe správy od agentúry Reuters.

"Úprimne poviem, že moje očakávania od rozhovorov sú nízke," uviedol Kuleba vo zverejnenom videu a načrtol s akými požiadavkami poletí do Antalye.

"Máme záujem o prímerie a oslobodenie našich území, a tretím bodom je vyriešiť všetky humanitárne otázky," spresnil šéf ukrajinskej diplomacie.

Svojho ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova vyzval, aby k rozhovorovom pristupoval "v dobrej viere, nie z propagandistického hľadiska".

Ruský minister zahraničných vecí a šéf ukrajinskej diplomacie absolvujú vo štvrtok stretnutie za účasti tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglua. Ten ešte v pondelok uviedol, že stretnutie sa uskutoční na základe iniciatívy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a diplomatického úsilia Turecka.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová potvrdila, že Lavrov na schôdzku príde.