Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Predsedníctvo Ruska v BR OSN od 1. apríla je zlý vtip

Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas tlačovej konferencie s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivanom Korčokom po jeho prijatí v rámci pracovnej návštevy na Slovensku 12. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vplyvná BR OSN pozostáva z 15 členov, ktorých úlohou je riešiť globálne krízy prijímaním sankcií či schvaľovaním vojenských operácií.

Kyjev/Londýn 30. marca (TASR) — Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba považuje predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) za zlý vtip. Tohto rotujúceho predsedníctva sa Moskva ujíma 1. apríla, uviedla vo štvrtok britská stanica BBC s odvolaním sa na Kulebov status na sociálnej sieti Twitter.

Kuleba vo svojom statuse upozorňuje, že "Rusko si uzurpovalo svoje miesto (v BR OSN); vedie koloniálnu vojnu; jeho vodca (prezident Vladimir Putin) je vojnový zločinec hľadaný Medzinárodným trestným súdom za únosy detí. Svet nemôže byť bezpečným miestom s Ruskom v Bezpečnostnej rade OSN".

BBC pripomenula, že Ukrajina koncom minulého roka vydala oficiálne vyhlásenie a informovala členské štáty OSN o začatí systematickej kampane s cieľom zbaviť Rusko štatútu stáleho člena Bezpečnostnej rady.

Vplyvná BR OSN pozostáva z 15 členov, ktorých úlohou je riešiť globálne krízy prijímaním sankcií či schvaľovaním vojenských operácií. Fakt, že jej päť stálych členov, ktorí majú právo veta a môžu tak zablokovať akúkoľvek rezolúciu, však podľa agentúry AFP odráža situáciu z čias konca druhej svetovej vojny.

Ukrajinskí predstavitelia od vypuknutia vojny poukazujú na to, že po zániku Sovietskeho zväzu a jeho rozpade na 15 nezávislých štátov získala Ruská federácie miesto v BR OSN "bez predchádzajúcej dohody" a bez dodržania postupov stanovených Chartou OSN.

Sovietskemu zväzu bol post stáleho člena BR OSN určený ako jednej z víťazných mocností v druhej svetovej vojne.