Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Ukrajina dostane od spojencov na začiatok 120 až 140 tankov

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Nemecko totiž predtým oznámilo, že dá aj iným krajinám povolenie zaslať Kyjevu tanky nemeckej výroby Leopard 2, ak ich majú vo svojej výzbroji.

Kyjev 31. januára (TASR) - Kyjev očakáva 120 až 140 tankov v "prvej vlne" dodávok od koalície 12 spojeneckých krajín, uviedol v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informácie priniesol portál britského denníka The Guardian.

Skupina západných krajín prisľúbila Ukrajine dodanie moderných tankov minulý týždeň. Tento krok urobili po tom, čo Nemecko potvrdilo, že pošle Kyjevu svoje tanky Leopard 2, a keď aj USA následne oznámili, že Ukrajine dodajú tanky M1 Abrams.

Kuleba na online brífingu vyhlásil: "Tanková koalícia má teraz 12 členov. Môžem povedať, že v prvej vlne dodávok dostanú ukrajinské ozbrojené sily od 120 do 140 tankov moderného typu."

Nemecko totiž predtým oznámilo, že dá aj iným krajinám povolenie zaslať Kyjevu tanky nemeckej výroby Leopard 2, ak ich majú vo svojej výzbroji.

Krajiny ako Poľsko a Fínsko už verejne oznámili, že sú ochotné poskytnúť Ukrajine určitý počet svojich tankov nemeckej výroby Leopard 2. Španielsko, Holandsko a Dánsko tiež informovali, že sú otvorené myšlienke poslať Ukrajine takéto svoje tanky.