Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Ukrajina si cení jednotu so Západom proti ruským ultimátam

Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Napätie okolo Ukrajiny sa v posledných mesiacoch vystupňovalo, keď európski spojenci Washingtonu a Kyjeva opakovane obviňujú Rusko, že sa pripravuje na inváziu na Ukrajinu

Kyjev 11. januára (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok absolvoval telefonický rozhovor s americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom, počas ktorého posúdili rusko-americké konzultácie o bezpečnostných zárukách konané v pondelok v Ženeve.

"Rozhovory v Ženeve ukázali, že naša sila spočíva v jednote a súdržnosti pozícií proti... ruským ultimátam," povedal Kuleba počas telefonátu s Blinkenom, uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Kuleba a Blinken diskutovali aj o ďalších krokoch, ktoré majú odradiť Moskvu od začatia útoku na jej bývalého sovietskeho suseda – Ukrajinu. Tá od roku 2014 bojuje s prokremeľskými separatistami v dvoch oblastiach na východe Ukrajiny susediacich s Ruskom - Doneckej a Luhanskej. Podľa vyjadrenia Kulebu Spojené štáty zostávajú pre Kyjev "bezpečnostným partnerom číslo jeden".

Napätie okolo Ukrajiny sa v posledných mesiacoch vystupňovalo, keď európski spojenci Washingtonu a Kyjeva opakovane obviňujú Rusko, že sa pripravuje na inváziu na Ukrajinu. Moskva v tejto situácii žiada od Washingtonu a jeho spojencov v NATO rozsiahle bezpečnostné záruky a trvá na tom, že jej bolo prisľúbené, že NATO sa nerozšíri o Ukrajinu a Gruzínsko.

Po pondelňajších rokovaniach v Ženeve sa ruskí a americkí predstavitelia zhodli na tom, že budú pokračovať v rozhovoroch, pričom však v samotnej Ženeve k žiadnemu prelomu nedošlo.

Rusko vyvíja na Ukrajinu intenzívny tlak od prodemokratických protestov v roku 2014. Tie viedli k zosadeniu vtedajšej prokremeľskej vlády v Kyjeve, stavajúcej sa proti užším vzťahom Ukrajiny s Európou.

Krátko na to Rusko obsadilo Krymský polostrov a naďalej podporuje separatistické hnutie na východe Ukrajiny. V bojoch, ktoré sa tam odohrali a v pretrvávajúcich prestrelkách, prišlo o život viac ako 13.000 ľudí.

Po rokovaniach v Ženeve bude v stredu v Bruseli nasledovať Rada NATO-Rusko a vo štvrtok vo Viedni zasadne Stály výbor Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), kde bude podľa očakávania tiež dominovať téma Ukrajiny.