Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kumulácia nákazy v Budapešti a nedisciplinovanosť sú veľkou hrozbou

Policajti, ktorí kontrolujú dodržiavanie opatrení proti šíreniu nového typu koronavírusu, sa rozprávajú s odpočívajúcimi cyklistami pri jazere Deseda v maďarskom meste Kaposvár 5. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol na 744 a zomreli ďalší štyria starší ľudia, čím počet obetí ochorenia COVID-19 dosiahol 38.

Budapešť 6. apríla (TASR) - Kumulácia nákazy novým druhom koronavírusu v Budapešti a v Peštianskej župe spojená s nedodržiavaním epidemiologických nariadení je mimoriadne veľkou hrozbou, uviedla šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová v reakcii na víkendovú nedisciplinovanosť mnohých Maďarov.

Müllerová v nedeľu večer podľa internetovej stránky vlády kormany.hu vyzvala obyvateľstvo, aby venovalo zvýšenú pozornosť dodržiavaniu bezpečnostnej vzdialenosti osôb a obmedzeniu vychádzania. Vládne nariadenie o obmedzenom pohybu osôb platí od 28. marca do 11. apríla.

Šéfka ÁNTSZ zdôraznila, že v hlavnom meste a v Peštianskej župe je sústredených až 62 percent potvrdených infekcií koronavírusom SARS-CoV-2, preto je hrozba rapídneho zhoršenia epidemiologickej situácie mimoriadne vysoká. Mnohí si totiž podľa jej slov zle vysvetľujú nariadenia o opustení domova, ktoré je možné iba v nutných prípadoch, a počas víkendu sa zhromažďovali na verejných priestranstvách. V uliciach mesta sa objavili policajné hliadky, ktoré nedisciplinovaných ľudí upozorňovali.

Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol na 744 a zomreli ďalší štyria starší ľudia, čím počet obetí ochorenia COVID-19 dosiahol 38. Z tejto choroby sa vyliečilo už 67 pacientov.

spravodajca TASR Ladislav Vallach