Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kurdi obvinili zo zodpovednosti za útok v Afríne Turecko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Utorňajší bombový útok na trhovisko v Afríne, pri ktorom bola použitá cisterna, si vyžiadal najmenej 46 obetí a 50 zranených.

Damask 29. apríla (TASR) - Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) obvinili v stredu Turecko, že vytvorilo predpoklady pre krvavý teroristický útok, pri ktorom v meste Afrín na severe Sýrie zahynulo najmenej 46 ľudí. Stalo sa tak po tom, ako Ankara z vykonania útoku obvinila kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Napísala o tom agentúra DPA.

Podľa rady SDF Turecko pomáha "teroristickým skupinám" preskupovať svoje sily a uskutočňovať útoky.

"Potvrdzujeme, že turecká okupácia, ktorá sa opiera o skupiny s teroristickým myslením, otvorila dokorán dvere teroristickým organizáciám a umožnila im presunúť svoje sily a začať pod tureckou ochranou zbabelé útoky", uviedla rada vo svojom vyhlásení.

SDF zároveň prostredníctvom rady odsúdilo útok v Afríne ako "zbabelý teroristický čin, ktorý bol namierený proti nevinným civilistom".

Utorňajší bombový útok na trhovisko v Afríne, pri ktorom bola použitá cisterna, si vyžiadal najmenej 46 obetí a 50 zranených. K explózii v tomto meste, kontrolovanom opozičnými bojovníkmi, ktorých podporuje Turecko, došlo v čase, keď obyvatelia išli na trh nakúpiť potraviny na prípravu pôstnych pokrmov v rámci posvätného mesiaca ramadán.

Šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán uviedol, že zabitých bolo "najmenej 46 osôb" vrátane šiestich bojovníkov z milícií podporovaných Tureckom. Niektorí zranení sú v kritickom stave a konečný počet mŕtvych preto môže ešte stúpnuť. Na svojom twitterovom účte SOHR tiež uviedlo, že zahynulo aj 11 detí.

Z útoku, ku ktorému sa bezprostredne nikto neprihlásil, obvinilo turecké ministerstvo obrany kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). "Nepriatelia ľudskosti z radov PKK/YPG opäť zaútočili na nevinných civilistov v Afríne," uviedlo ministerstvo na Twitteri.

Prevažne kurdskú enklávu, ktorej súčasťou je aj Afrín, obsadila turecká armáda za pomoci spojencov spomedzi sýrskych povstalcov proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada počas ofenzívy v roku 2018.