Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kuvajtský 91-ročný emir podstúpil operáciu

Na archívnej snímke z 8. decembra 2014 kuvajtský emir, šejk Sabáh Ahmad Džábir Sabáh. Foto: TASR/AP

Neskôr bol vydaný kráľovský rozkaz, ktorý poveril korunného princa Nawafa al-Ahmada as-Sabáha, aby dočasne prevzal niektoré právomoci.

Kuvajt 19. júla (TASR) - Kuvajtský vládca Sabáh Ahmad Džábir Sabáh (91) podstúpil "úspešný" chirurgický zákrok, informoval kuvajtský predstaviteľ v nedeľu, deň po prijatí panovníka do nemocnice. Správu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na štátnu agentúru KUNA.

Operáciu vykonali v nedeľu skoro ráno, dodal minister pre záležitosti kráľovského dvora Alí al-Džaráh bez uvedenia podrobností. KUNA v sobotu informovala, že v ten deň emira Sabáha hospitalizovali, aby absolvoval nešpecifikované lekárske prehliadky.

Neskôr v sobotu bol vydaný kráľovský rozkaz, ktorý poveril korunného princa Nawáfa Ahmada Džábira Sabáha, aby dočasne prevzal niektoré "ústavné právomoci" emira.

Emir Sabáh vládne v Kuvajte bohatom na ropu od januára 2006. Vlani ho previezli do nemocnice v Spojených štátoch, keď tam bol práve na návšteve.

Tento panovník sa dostal k moci po tom, ako parlament jednomyseľne zbavil funkcie jeho chorého predchodcu v úrade Saada Abdalláha Sálima Sabáha, ktorý vládol len deväť dní.

Hoci má Kuvajt jeden z najaktívnejších parlamentov v arabskom svete, emir má stále najväčšiu moc, vrátane práva vymenovať vládu.


Kuvajtského vládcu, ktorý má 91 rokov prijali do nemocnice

Kuvajtského vládcu Sabáha Ahmada Džábira Sabáha (91) v sobotu hospitalizovali, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšiu štátnu agentúru KUNA.

Minister pre záležitosti kráľovského dvora stručne uviedol, že emira Sabáha "prijali do nemocnice, aby absolvoval lekárske prehliadky".

Sabáh Ahmad Džábir Sabáh vládne v Kuvajte od januára 2006. K moci sa dostal po tom, ako parlament jednomyseľne zbavil funkcie jeho chorého predchodcu v úrade Saada al-Abdalláha as-Sabáha, ktorý vládol len deväť dní.