Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kuvajt a Libanon zakázali film Barbie pre obavy o verejnú morálku

Na archívnej snímke spisovateľka, režisérka, výkonná producentka Greta Gerwigová pózuje počas príchodu na premiéru filmu Barbie v Londýne. Foto: TASR/AP

Kuvajt okrem Barbie zakázal aj film Talk to Me (Hovor so mou!).

Kuvajt/Bejrút 10. augusta (TASR) - Úrady v Kuvajte a Libanone zakázali v kinách premietanie filmu Barbie. Dôvodom sú obavy o verejnú morálku pre údajnú homosexualitu v tejto snímke. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

Libanonský minister kultúry Muhammad Murtada podľa svojich stredajších vyjadrení požiadal úrady, aby Barbie zakázali, pretože tento film údajne podporuje homosexualitu. Snímka sa však otvorene nezmieňuje o témach z oblasti partnerstiev či manželstiev rovnakého pohlavia.

Kuvajt okrem Barbie zakázal aj film Talk to Me (Hovor so mou!). Oba šíria myšlienky a názory, ktoré nie sú v zhode s kuvajtským spoločenským a vereným poriadkom, uviedol kuvajtský výbor pre cenzúru.

V Talk to Me hrá transgenderová osoba Zoe Terakes, film však tematiku LGBTQ vyslovene neobsahuje. "Nie som téma, som človek," povedal Terakes, ktorý sa označuje za nebinárnu osobu.

Komédia Barbie americkej režisérky a scenáristky Grety Gerwigovej prináša príbeh kultovej bábiky Barbie. Ide o prvú snímku o tejto bábike, v ktorej vystupujú skutoční herci. Barbie stvárnila Austrálčanka Margot Robbieová a jej partnera Kena si zahral kanadský herec Ryan Gossling.

Krajiny v oblasti Perzského zálivu vrátane Kuvajtu, Spojených arabských emirátov (SAE) a Saudskej Arábie zakazujú homosexualitu a pravidelne cenzurujú filmy s prejavmi LGBTQ kultúry, pripomína AFP.

Barbie v júli zakázali aj v pakistanskej provincii Pandžáb z dôvodu LGBTQ scén.