Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kuvajt oznámil, že odhalil sieť Islamského štátu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi odhalenými radikálmi z IS je päť Kuvajťanov.

Kuvajt 30. júla (TASR) - Kuvajt dnes oznámil, že odhalil na svojom území sieť militantov z organizácie Islamský štát (IS) a niekoľkých z nich zadržal. Informovala o tom agentúra Reuters.

Medzi odhalenými radikálmi z IS je päť Kuvajťanov. Podľa miestneho ministerstva vnútra boli členovia tejto siete aktívni aj v susednom Iraku i v Sýrii. Zadržaní sa priznali, že absolvovali vojenský výcvik.

Koncom júna zahynulo pri samovražednom bombovom útoku Saudskoaraba na šiitskú mešitu v Kuvajte 27 ľudí. K zodpovednosti sa prihlásil práve Islamský štát.

Zdroj z ministerstva vnútra pre Reuters uviedol, že členovia siete, o ktorej odhalení dnes Kuvajt informoval, neboli do tohto bombového útoku zapletení.

Samovražedný útok z 26. júna na mešitu imáma Sádika bol dosiaľ najkrvavejším úderom militantov v Kuvajte. Podľa úradov bolo cieľom Islamského štátu vyvolať nenávisť medzi príslušníkmi jednotlivých vetiev moslimského náboženstva v tejto bohatej krajine Perzského zálivu.

Saudskoarabská odnož Islamského štátu vyhlásila, že chce vyčistiť Arabský polostrov od šiitov a vyzvala mladých mužov v kráľovstve, aby sa k tejto akcii pridali.