Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Požiar v najväčšej rafinérii v Kuvajte si vyžiadal dvoch mŕtvych

Ilustračné foto.Foto: TASR/AP

K nešťastiu došlo na jednotke skvapalňovania plynov v rafinérii Míná Ahmadí ležiacej približne 40 kilometrov južne od hlavného mesta Kuvajt.

Kuvajt 14. januára (TASR) - Dvaja ľudia prišli v piatok o život a desiati ďalší utrpeli zranenia pri požiari v najväčšej rafinérii v Kuvajte. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

K nešťastiu došlo na jednotke skvapalňovania plynov v rafinérii Míná Ahmadí ležiacej približne 40 kilometrov južne od hlavného mesta Kuvajt, oznámila štátna ropná spoločnosť KNPC s tým, že na mieste sa našli dvaja mŕtvi robotníci "ázijského pôvodu".

Sedem zo zranených osôb hospitalizovali, pričom päť z nich sa nachádza v "kritickom stave", dodala spoločnosť. Hasičom sa plamene podarilo uhasiť. Miesto neskôr navštívil kuvajtský minister ropného priemyslu Muhammad Fáris.

KNPC uviedla, že rafinačné operácie ani export ropných komodít tento incident neovplyvnil - zasiahnutá jednotka už bola mimo prevádzky.

Míná Ahmadí, kde k podobnej udalosti došlo aj vlani v októbri, je najväčšou z troch rafinérií Kuvajtu. Spracováva sa tam zhruba 466.000 barelov ropy denne. Štvrtá rafinéria je vo výstavbe a bude mať dennú kapacitu 615.000 barelov.

Kuvajt, kľúčový člen Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), v súčasnosti produkuje približne 2,4 milióna barelov ropy denne.