Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kuvajt vypísal nové parlamentné voľby na záver septembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opozícia pravidelne obviňuje ministrov z kráľovskej rodiny zo zlého hospodárenia a korupcie.

Kuvajt 28. augusta (TASR) - Kuvajtská vláda v nedeľu vypísala parlamentné voľby na 29. septembra. Stalo sa tak dva mesiace po tom, ako bol parlament rozpustený dôsledkom narastajúceho politického napätia, informuje tlačová agentúra AFP.

Kuvajt ako jedinú krajinu Perzského zálivu s plne voleným zákonodarným zborom sužujú pravidelné spory medzi vládnucou rodinou Sabáhovcov a poslaneckým zborom.

Súčasná vláda vznikla začiatkom augusta po tom, ako predchádzajúci kabinet podal v apríli demisiu - len tri mesiace po zložení prísahy.

K danému vývoju došlo uprostred narastajúcich sporov medzi týmto vládnym kabinetom a opozičnými poslancami, ktorí v predchádzajúcich voľbách v decembri 2020 získali v kuvajtskom zákonodarnom zbore takmer polovicu kresiel.

Opozícia pravidelne obviňuje ministrov z kráľovskej rodiny zo zlého hospodárenia a korupcie. Kuvajt je pritom jedným z kľúčových producentov ropy na svete.

Kuvajtský korunný princ Mišál Ahmad Džabír Sabáh rozpustil zákonodarný zbor v júni po tom, ako opoziční poslanci zorganizovali osemdňový štrajk. Nominácie kandidátov do septembrových volieb sú už takisto otvorené.