Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kuvajt má novú vládu, predošlá sa po nezhodách s parlamentom rozpadla

Nawáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Úlohou zostaviť nový kabinet poverili opäť šejka Sabáha Chálida Hamada as-Sabáha, ktorý sa v januári - krátko po odstúpení vlády - stal staronovým premiérom.

Kuvajt 3. marca (TASR) - Kuvajtský vládca, emir Nawáf Ahmad Džábir as-Sabáh, dal v stredu zelenú novému kabinetu po tom, ako predošlá vláda len mesiac po svojom nástupe k moci odstúpila pre nezhody s parlamentom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Úlohou zostaviť nový kabinet poverili opäť šejka Sabáha Chálida Hamada as-Sabáha, ktorý sa v januári - krátko po odstúpení vlády - stal staronovým premiérom. Členovia nového kabinetu zložili sľub do rúk emira v stredu, píšu miestne médiá.

Ide už o tretiu kuvajtskú vládu, ktorú šejk Sabáh vytvoril od svojho vymenovania za ministerského predsedu v decembri 2019.

Rozpad predošlej vlády nasledoval po tom, ako 38 zákonodarcov podporilo požiadavku na vypočúvanie premiéra, ktorého obviňujú z porušenia ústavy, keď v decembri zostavoval nový kabinet, ako aj z neschopnosti predložiť pracovný program vlády.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Kuvajt už viac než desaťročie sužujú politické nezhody medzi členmi parlamentu a kabinetom, ktorý ovládajú príslušníci vládnucej rodiny. Kuvajt je jedinou krajinou Perzského zálivu s plne voleným parlamentom, ktorý má značné legislatívne právomoci vrátane odvolávania ministrov.

Podobne ako u väčšiny krajín tohto regiónu aj ekonomika a štátny rozpočet Kuvajtu utrpeli následkom koronakrízy a nízkych cien ropy.

V decembrových voľbách získala opozícia alebo spriaznení kandidáti takmer polovicu z 50 parlamentných kresiel. Voľby boli prvými odvtedy, ako sa v septembri ujal moci nový emir po úmrtí svojho nevlastného brata, šejka Sabáha Ahmada Džábira as-Sabáha.

Kuvajťania v uplynulých rokoch vyjadrujú túžbu po reformách v tejto konštitučnej monarchii, kde 70 percent obyvateľstva tvoria cudzinci.