Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kuvajtská vláda po 3 mesiacoch podala demisiu pre spory s parlamentom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Opozícia, ktorá v parlamente dominuje, často obviňuje ministrov z kráľovskej rodiny zo zlého hospodárenia a korupcie.

Kuvajt 23. januára (TASR) - Kuvajtská vláda v pondelok – len po troch mesiacoch vo funkcii – podala demisiu. Informovali o tom štátne médiá, podľa ktorých demisia vlády súvisí so spormi s parlamentom, ktoré Kuvajt politicky paralyzovali, informovala agentúra AFP citovaná agentúrou TASR.

Odchádzajúci kabinet je už tretím, ktorý zostavil premiér šejk Ahmad Nawáf Ahmad Sabáh – syn 85-ročného vládcu krajiny Nawáfa Ahmada Džábira Sabáha – od augusta, keď sa ujal vedenia vlády.

Táto v poradí už šiesta vláda za posledné tri roky zložila sľub v októbri s cieľom bojovať proti korupcii a riešiť fiškálne reformy. Spolupracovať mala s parlamentom, v ktorom po posledných voľbách dominuje opozícia.

Kuvajtské národné zhromaždenie, ktoré je jediným plne voleným parlamentom v Perzskom zálive, bolo opakovane poznačené krízami medzi výkonnou a zákonodarnou mocou, pričom septembrové voľby boli v poradí už šiestymi za posledných desať rokov.

Opozícia, ktorá v parlamente dominuje, často obviňuje ministrov z kráľovskej rodiny zo zlého hospodárenia a korupcie.

AFP dodala, že pondelková demisia vlády zmarila plány poslancov, ktorí v utorok chceli vypočuť dvoch ministrov v súvislosti s riadením štátnych financií a návrhom zákona o odpustení dlhov. Podľa tohto návrhu by štát odkúpil osobné pôžičky kuvajtských občanov.