Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuvajtským emirom sa stal Nawáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh

Nawáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šejk Nawáf sa rovnako ako jeho predchodca narodil ešte pred tým, ako Kuvajt objavil obrovské ložiská ropy a stal sa jednou z najbohatších krajín na svete, uvádza AP.

Kuvajt 29. septembra (TASR) - Novým kuvajtským emirom sa v utorok stal 83-ročný korunný princ Nawáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh. V prejave v televízii to niekoľko hodín po smrti doterajšieho emira oznámil podpredseda kuvajtskej vlády, informovala agentúra AFP.

"V súlade s ustanoveniami ústavy... vyzýva kabinet korunného princa šejka Nawáfa al-Ahmada al-Džábira as-Sabáha, aby sa ujal povinností emira," povedal podpredseda vlády a zároveň minister vnútra Anas Chalíd as-Sálih.

Doterajší emir šejk Sabáh al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh zomrel v utorok vo veku 91 rokov. O jeho zdravotnom stave sa pritom špekulovalo mesiace, keďže od vlaňajšieho roka ho viackrát hospitalizovali, uviedla agentúra DPA.

Nawáf, ktorý je Sabáhovým nevlastným bratom (majú spoločného otca), bol korunným princom od roku 2006.

Agentúra AP uvádza, že zatiaľ čo jeho postup do pozície emira bol v súlade s ústavou zrejmý, je pravdepodobné, že v nasledovných týždňoch budú prebiehať zákulisné rokovania o tom, kto bude novým korunným princom.

Šejk Nawáf sa rovnako ako jeho predchodca narodil ešte pred tým, ako Kuvajt objavil obrovské ložiská ropy a stal sa jednou z najbohatších krajín na svete, uvádza AP. V priebehu života vystriedal niekoľko prominentných postov, pričom od roku 1978 bol takmer desaťročie ministrom vnútra a následne ministrom obrany.

V tejto funkcii bol aj 2. augusta 1990, keď vtedajší iracký diktátor Saddám Husajn vojensky obsadil Kuvajt, čo vyvolalo druhú vojnu v Perzskom zálive. Vojnu ukončila operácia Púštna búrka, pričom 28. februára 1991 oslobodila Kuvajt medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.