Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kuzmin: Súd nariadil vyšetrovanie Porošenka

Petro Porošenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia NABU musia teraz zistiť, kto a za akých okolností v roku 2014 prevzal na Ukrajine moc a ako a kým bolo ukradnutých a prevedených do zahraničia 100 miliárd dolárov, napísal Kuzmin.

Kyjev 14. januára (TASR) - Ukrajinský Najvyšší protikorupčný súd (VAS) poveril Národný protikorupčný úrad Ukrajiny (NABU), aby začal vyšetrovanie informácií o "nezákonnom prevzatí moci" a "rabovaní" verejných zdrojov členmi administratívy niekdajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu v spolupráci s exprezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom. Informoval o tom v utorok na sociálnej sieti Facebook Renat Kuzmin, člen ukrajinskej strany Opozičná platforma - Strana za život.

VAS podľa neho poveril 9. januára NABU vyšetriť "nezákonné prevzatie moci na Ukrajine a rabovanie zdrojov zo štátneho rozpočtu a z medzinárodnej finančnej pomoci členmi Obamovej administratívy v spolupráci s Porošenkom".

Kuzmin k svojmu príspevku priložil aj kópiu oficiálneho súdneho rozhodnutia.

"Vyšetrovatelia NABU musia teraz zistiť, kto a za akých okolností v roku 2014 prevzal na Ukrajine moc a ako a kým bolo ukradnutých a prevedených do zahraničia 100 miliárd dolárov (približne 90 miliárd eur), o ktorých písal osobný právnik Donalda Trumpa Rudolph Giuliani," napísal Kuzmin.

Vo svojom statuse Kuzmin ďalej pripomína, že Giuliani nielenže obvinil Obamu a Porošenka zo sprisahania, ale tiež tvrdil, že ukradnuté peniaze si rozdelili Porošenko a bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová s Joeom Bidenom v pomere 30 ku 70.