Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kvetinové dary na pamiatku Alžbety II. skompostujú

Žena fotí kvetinové pocty kráľovnej Alžbete II. deň po jej pohrebe v londýnskom Green Parku, utorok 20. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Kompost, ktorý takto vznikne, sa neskôr použije na projekty terénnych úprav v londýnskych parkoch.

Londýn 20. septembra (TASR) - Záplava kvetov, ktoré zostali v londýnskych parkoch na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., sa bude kompostovať a opätovne používať pri výsadbe, uviedla v utorok mestská organizácia Royal Parks.

Ako informovala agentúra AFP, s odstraňovaním jednotlivých kvetov a kytíc z londýnskych parkov sa začne v pondelok, keď uplynie týždeň od štátneho pohrebu panovníčky, ktorá zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov po 70 rokoch vládnutia na kráľovskom tróne.

Organizácia Royal Parks spravuje známe londýnske zelené plochy ako Hyde Park, Kensingtonské záhrady či Green Park, kam ľudia doniesli najviac kvetov ako poctu pre kráľovnú. Ubezpečila, že aj naďalej bude možné klásť kvety na miesta spájané s kráľovskou rodinou a Alžbetou II., ale zvädnuté kvety sa odtiaľ budú priebežne odvážať a kompostovať.

Kompost, ktorý takto vznikne, sa neskôr použije na projekty terénnych úprav v londýnskych parkoch.

Všetky zanechané plyšové medvedíky a iné predmety má organizácia Royal Parks v pláne uskladniť a neskôr, v spolupráci s partnermi, "sa diskrétne a citlivo dohodne, ako s nimi naložiť".

Krátko po oznámení úmrtia Alžbety II. začali obyvatelia Londýna nosiť do parkov nielen kvety, ale aj balóniky, "plyšáky" s podobou medvedíka Paddingtona známeho z rovnomennej knihy i filmu, či dokonca toasty s pomarančovou marmeládou.

Ide o narážku na humorné video nakrútené pri príležitosti kráľovninho platinového jubilea, v ktorom si Alžbeta II. zahrala spolu s medvedíkom Paddingtonom. Kráľovná ho prijala v Buckinghamskom paláci, kde pili spolu popoludňajší čaj. Jeden druhému sa pritom zverili, že pre každý prípad pri sebe vždy nosia marmeládový sendvič - kráľovná vo svojej legendárnej kabelke a Paddington pod klobúčikom.